Месечне архиве: јул 2018

Више од 25.000 просветара запослено на одређено

У основним и средњим школама више од 25.000 људи запослено је на одређено време, а могућност да заснују радни однос на неодређено и даље је под знаком питања.

Синдикати немају податке колико је људи примљено за стално на основу конкурса које је одобрила Владина комисија за давање сагласности за ново запошљавање, нити је запосленима у школама познато по ком основу се некима то дозвољава, а другима не. Незванично се процењује да је у последњих годину дана у основним и средњим школама одобрено око педесетак конкурса, а око 200 у целом образовном систему.

...

Шарчевић: Оборићемо рекорд улагања у школе

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић изјавио је да је 99 школа широм Србије реновирано, да су у 26 школа радови у току, а да је у девет тек почело реновирање.

„Ове године ћемо оборити рекорд улагања пара у школе. У питању су велики грантови. Ових 99 школа су најмање милион евра по школи“, рекао је Шарчевић за РТС.

...

„Наставници и пасивни директори одговорни за екскурзију ученика у Шпанију“

Министар просвете Младен Шарчевић каже за РТС да су се екскурзије ученика попут оне у Шпанију организовале годинама и да то није нормално. Директор Девете београдске гимназије неће бити ни овај што је био до сада, ни новоизабрани, а биће смењен и помоћник директора, поручује Шарчевић. Додаје да ће бити новог запошљавања психолога, логопеда, педагога и напомиње да у школама има преко 12 одсто разних вишкова стечених манипулацијама директора.

Младен Шарчевић рекао је гостујући у Дневнику РТС-а да се директор Девете београдске гимназије правио да ништа не зна о екскурзији у Шпанију

...

КОМЕНТАР: Ложачи

Не прође много, један од двојице гробара, бесан, позове директора да дође, да му помогне да спусте покојника у раку, пошто је колега на боловању. 

...

Исланд је једини на свету решио проблем дроге, алкохола и пушења код тинејџера – знате ли како?

У последњих 20 година на Исланду је драстично смањено конзумирање алкохола, дрога и цигарета код младих, након што су уведене системске мере бриге.

...

“У ОСНОВНИМ ШКОЛАМА СПУШТЕНИ КРИТЕРИЈУМИ” Министар Шарчевић: Петице и онима који знају за четири

Недовољна припрема ученика и њихова неспособност повезивања градива као резултат масовног поклањања оцена у основним школама, довели су до тога да број бодова за упис у средње школе буде знатно мањи, сматрају стручњаци.

...

Школе отпуштају домаре и ложаче, примају психологе

Од јесени део ненаставног особља постаће технолошки вишак, а посао ће добити више стручних сарадника. Синдикалци тврде да би око хиљаду радника одржавања могло да остане без радног места

У ОСНОВНИМ и средњим школама радиће од јесени 155 психолога више, најавио је недавно министар просвете Младен Шарчевић. Са друге стране, биће мање теткица, домара, ложача и другог ненаставног особља. У Унији синдиката процењују да ће чак хиљаду домара и ложача остати без посла, када се примени нови правилник о финансирању, који је Министарство послало свим школама.

...

Полиција важнија од лекара и учитеља

Од свих земаља Централне и Источне Европе (ЦИЕ), само у Србији медицинске сестре зарађују мање од просечне плате у држави. Вучићеве „реформе“, боље рећи прерасподела буџетских средстава ка појединим секторима, формалним и неформалним групама битним за опстанак режима, свакој медицинској сестри су током последње четири године у просеку отеле од 2.500 до 3.000 евра. Кад би се њихова зарада подигла само до просека ЦИЕ (1,1 просечна плата у држави), сестре би месечно примале 7.000‒8.000 динара више него сада. Уместо њима, тај новац је отишао у сектор безбедности, за припаднике МУП-а и БИА, за које се граде и станови по посебним условима. Тако је Србија барем по нечему лидер – ни у једној европској земљи просечна плата у полицији није 40 одсто већа од државног просека, 26 одсто већа него у сектору образовања, а чак 33 одсто већа него у здравству.

...

Министар Шарчевић одбио да одговори на питање новинарке уз речи „Ма беж’те бре“

Министар просвете Младен Шарчевић прекинуо је данас конференцију за новинаре у Власотинцу када је дописница Бете и уредница портала „Југмедиа“ Милица Ивановић покушала да постави још једно питање.

Шарчевић је уз одмахивање руком рекао: „Ма беж’те!“ и напустио просторију у Основној школи „Синиша Јанић“, где је била заказана конференција за новинаре поводом реновирања те власотиначке школе.
Пре тога Милица Ивановић се надовезала на питање колеге о сменама у Школској управи за Јабланички и Пчињски округ, које је министар Шарчевић после полагања мале матуре најавио, па затим повукао најаве.

Извор: http://www.021.rs

...

Зрењанинска гимназија у регионалном пројекту савременог учења

ЗРЕЊАНИН: Зрењанинска гимназија била је једна од укупно 16 школа из Србије и Хрватске које су учествовале у регионалном пројекту савременог учења, а који спроводе две респектабилне партнерске организације – Истраживачка станица Петница и Осијек Софтвер Сити, под покровитељством америчких амбасада из обе земље.

Зрењанинску гимназију успешно је представљао трочлани тим – ученице трећег разреда Милица Јанков и Катарина Благојев, као и професорка биологије Зорица Радишић. Оне су провеле по пет креативних и сјајних дана у хипермодерним лабораторијама Петнице код Ваљева и у радном окружењу ИТ заједнице Бизнис инкубатора Свеучилишта у Осијеку.

...