Месечне архиве: фебруар 2019

Јанковић: Уколико власт реши да затвара школе, наћи ћемо се на улици

Главни одбор Уније синдиката просветних радника ће разматрати иницијативу Синдиката образовања Чачак да се подрже актуелни протести, без политичке конотације, истакла је председница УСПРС Јасна Јанковић.

...

УСПРС бележи 20 година од оснивања: Борба се наставља за свако радно место и за сваку школу

Уније синдиката просветних радника Србије (УСПРС) и Синдикат образовања Чачак организовао је данас редовну годишњу конференцију. Иначе, Светосавским балом у Чачку започета је јубиларна година у којој Унија обележава 20 година од оснивања. УСПРС броји 30.000 чланова у 763 школе, што је сврстава у најбројније репрезентативне синдикате просвете.

...

Делегација УСПРВ на радном састанку у Покрајинском секретаријату за образовање

Иако је наша синдикална организација испуњавала услове за репрезентативност на нивоу АП Војводине од самог оснивања, формално- правно је добијено решење тек 28. 12. 2018 године.  Са жељом да разговарамо на теме и проблеме  из  покрајинског образовног домена, обратили смо се представницима Покрајинског секретаријата за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице.  Убрзо је уследио одговор, односно позив на састанак, одржан 26. 2. 2019. у просторијама Секретаријата.

...

Ђаци у Руском Крстуру се изборили да уче на српском

Ученици Срби принуђени да наставу слушају на русинском. Исправљена неправда, па ће од септембра часови бити на два језика.

...

ЗАБРИЊАВАЈУЋИ ПОДАЦИ Сваки пети средњошколац има јединицу на полугодишту и да је крај године, ишао би на ПОПРАВНИ

За сваког петог средњошколца у Србији права је срећа што данас почиње друго полугодиште јер би, иначе, сви они пали на поправни испит.

...

Село живи ако има школу

Град Нови Сад одлучио да сачува од гашења четири приградске образовне установе. Ђаци у Буковцу, Бегечу, Степановићеву и Шангају остају у својим клупама

...

ПОВРАТАК У КЛУПЕ ПОСЛЕ ПРОДУЖЕНОГ РАСПУСТА: Часови и суботом, сажимају градиво

Школе ће на различите начине надокнађивати наставу изгубљену због продуженог распуста. Негде ће бити шести радни дан или додатни часови, а негде обједињене лекције.

...

Ипак нов одабир уџбеника за први и пети разред

Новог одабира уџбеника за први и пети разред за наредну школску годину ће ипак бити, пошто је Министарство просвете променило ранију одлуку да се уџбеници које су учитељи и наставници изабрали ове школске године не мењају за наредну генерацију ђака.

Министарство је такву одлуку правдало жељом да се избегне додатно финансијско оптерећење родитеља, након чега су реаговале поједине издавачке куће, тврдећи да је Министарство прекршило закон, којим је недвосмислено прописано да се за годину, у којој се први пут примењује нови програм наставе и учења (што је ове године случај с првим и петим разредом) уџбеници бирају на период од једне школске године.

...

Распуст због грипа – како ће бити надокнађени часови?

Због брзине ширења вируса грипа, ђаци основних и средњих школа од данас су на ванредном распусту. Наставе неће бити до понедељка, 25. фебруара. У Покрајинском секретаријату за образовање сазнали смо да ће пропуштени часови бити надокнађени, али да неће бити радних субота.

Како би спречили ширење вируса грипа међу ђацима Покрајински секретаријат за образовање усвојио је препоруку Владе Србије да наредних недељу дана буде нерадно у свим школама. Одлука је, како у секретаријату кажу, превентивне природе.

Пропуштену наставу школе би требало да надокнаде. Модел по којем ће то бити урађено још увек није утврђен, а у Покрајинском секретаријату кажу да ће се залагати да не буде радних субота.

Због брзине ширења вируса грипа и Предшколска установа „Радосно детињство“ дала је упутства за родитеље, а једно од најважнијих јесте да не доводе болесну децу у вртић.

Извор РТВ

...

Распуст продужен за недељу дана због грипа, у Војводини прекид наставе

Зимски распуст биће продужен за седам дана, па ће друго полугодиште у основним и средњим школама почети 25 фебруара. Влада Србије донела је на данашњој седници препоруку свим јединицама локалне самоуправе да се распуст у основним и средњим школама продужи и следеће недеље, односно да се настава у основним и средњим школама не одржава од 18. до 24. фебруара.

У Министарству просвете речено је Данасу да Владина препорука важи за територију целе Србије, што значи да се настава од понедељка прекида у школама у Војводини, које раде по другачијем школском календару и у којима је друго полугодиште почело 15. јануара. Влада је ову препоруку донела због смањења ризика и изложености ђака вирусу грипа.

...