Месечне архиве: април 2019

До краја године још једна повишица просветарима

Унија синдиката просветних радника Србије затражила је да се плате запосленима у просвети повећају за 10 одсто од 1. маја, док министар просвете Младен Шарчевић поручује да „постоји добра намера“ да образовање добије још једну повишицу до краја године.

...

Наставник или човек – банализација српске просвете

Недавно сам у зборници своје школе присуствовала оваквом разговору: колега, који је иначе врло одговоран и радан, одличан познавалац струке, питао је да ли ученик на два узастопна часа (блок) може добити две јединице.

...

Ђаци слаби на припреми за малу матуру, мораће да загреју столицу

НОВИ САД -Ученици основних школа, полагали су прошле недеље пробни пријемни испит из српског језика и математике, за упис у гимназије и средње школе. Резултати тестова нису задовољавајући, што значи да ће у наредних месец дана, осмаци морати да више уче, како би на званичном пријемном постигли жељене резултате.

Трема, нефокусираност на питања, али и чињеница да им је пробни тест био прва озбиљнија прекретница у школовању, могући су разлози због којих већина ђака, није показала задовољавајуће резултате из српског језика. Ипак, преданим учењем и дисциплином, у наредних месец дана, могуће је надокнадити пропусте, кажу професори.

...

Нови Сад: На промоцији дуалног образовања 1.000 ученика

Више од 1.000 ученика из више градова из целе Србије, односно 18 најугледнијих школа у дуалном образовању, учествовало је данас у Новом Саду промоцији дуалних образовних профила „Дуално образовање – Да знам шта радим“.

...

Лесковачке школе настављају са радом иако не испуњавају услове

ИАКО четири основне школе на подручју Лесковца немају довољан број одељења и ученика да задовоље критеријуме из Уредбе Министарства просвете, нова градска одлука о мрежи ових образовних установа не предвиђа промене, па ће све 22 основне школе са 65 издвојених одељења наставити да раде.

...

У ГОСТИМА КОД ПРЕДСЕДНИКА ОПШТИНЕ НОВИ БЕЧЕЈ

У петак 5. 4. 2019. указана ми је велика част, као обичном грађанину и председнику синдиката једне мале сеоске школе, да ме лично прими – ПРЕДСЕДНИК ОПШТИНЕ НОВИ БЕЧЕЈ, а поводом захтева да нам, у складу са законом, исплате путне трошкове…

...

Србија међу земљама са НАЈНИЖОМ ПЛАТОМ У ЕВРОПИ!

Где је Србија на мапи Европе када је реч о просечним платама? Последњи подаци Еуростата кажу да је просечна плата у нашој држави 460 евра, што нас смешта међу најниже просечне плате на Старом континенту.

...

Зрењанин: „Скројена“ нова листа школа

Уместо 28 основних школа, Зрењанин ће имати 19 школа према усвојеном плану рационализације у оквиру пилот-пројекта „Мрежа школа“ Министарства просвете и Светске банке.

...

Мањине морају да уче српски

Просветне власти спроводе пројекат унапређења наставних планова и програма. Промењен начин учења, због лошег знања званичног, нематерњег језика

ТЕСТИРАЊЕ ученика који се школују на мањинским језицима, спроведено 2014. године, показало је забрињавајуће лош ниво знања српског језика. Био је то „аларм“ за просветне власти да промене начин учења српског као нематерњег, те да наставу поделе на два типа. Један је за ученике чији матерњи је сличан српски, рецимо Хрвате и Бошњаке, и други за ђаке којима српски уопште није близак, као што су Албанци или Мађари.

...

„Петефијева” школа у Бечеју неће се затварати

БЕЧЕЈ: Општинско веће Бечеја није прихватило предлог радне групе о рационализацији мреже основних школа.

Радна група је, како истичу, на основу релевантних законских параметара предложила да се затвори ОШ „Петефи Шандор“ и 253 ученика и тридесетак запослених размести у преостале три школе, а Општинско веће, после снажне реакције јавности тај предлог није прихватило.

...