Месечне архиве: новембар 2019

Системски приступ решавању проблема насиља у школама

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић разговарала је данас са представницима просветних синдиката и невладиних организација о насиљу у школама.

...

САОПШТЕЊЕ

После пуних 15 месеци, одржан је састанак министра просвете и представника Уније синдиката просветних радника Србије.

Јасна Јанковић, председник и Звонимир Јовић, потпредседник Уније СПРС, у петак, 22. новембра,  разговарали су са министром просвете науке и технолошког развоја, Младеном Шарчевићем о кључним темама на којима треба радити у наредном периоду. То су насиље у школама, платни разреди и укидање забране запошљавања.

...

Захтев за разрешењима због кршења закона и ПКУ

Захтев можете преузети овде

...

Још један случај насиља над запосленима у школама!

С А О П Ш Т Е Њ Е

Још један вид насиља над запосленима у школама догодио се овог пута у ОШ „Вук Караџић“ у Бачкој Паланци.

У уторак 29. октобра 2019. године у преподневним часовима, пратећи своје дете, у школу је дошао један од родитеља. У згради школе је насрнуо на једног ученика, који се наводно претходних дана свађао са његовим дететом. Видевши да је тај родитељ насилан према ученику, дежурна наставница је похитала да га спречи, али је родитељ био насилан према њој, гурао је по ходнику, вукао за одећу и покушавао да удари. У целу ствар се умешао и један други родитељ који се ту затекао, али ни он није успео да спречи насилника, већ је и сам постао његова жртва. Још два дежурна наставника која су дошла да заштите ученике и спрече насиље, искусили су на себи насиље овог родитеља.

...

Просветари најавили штрајк, траже промену законске и уставне регулативе

 

Ради хитног предузимања мера против насиља у школама, под паролом „Ко је следећи”, чланови Уније синдиката просветних радника Србије ступиће у штрајк упозорења 8. новембра, на Дан просветних радника.

 

...

Минимум процеса рада утврђиваће колективни уговор

Минимум процеса рада у будуће би, уместо послодаваца, требало да утврђује колективни уговор, предвиђено је Нацртом измена Закона о штрајку. Начелница Оделјења за социјални дијалог у Министарству за рад, запошлјавање, борачка и социјална питања Драгана Кралј каже да се на новом нацрту измена Закона о штрајку радило две године, и да је то пример закона где сви имају различито гледиште како то питање треба уредити.

...

Школа може много, али је породица кључ

Председница Уније синдиката просветних радника Србије Јасна Јанковић и Ивана Миленковић из Удружења „Друг није мета“ сложиле су се у Новом дану да, када је реч о решавању проблема вршњачког насиља, школа може много, али да је породица кључ и да родитељи имају кључну улогу. Јасна Јанковић истиче да наставник не сме да ћути, ако уочи и ако претпостави да је неко можда жртва насиља. „Ми од школе очекујемо много, школа може много, али родитељ ипак може и мора највише“, каже Миленковић.

Говорећи о недавном случају из Сремске Митровице, када је ученик напао директора, Јанковић каже да је од тог случаја „било толико насиља да нису могли ни да испрате“.

...

Понавља се конкурс за избор директора школе

Министарство просвете је донело решење о понављању конкурса за директора ОШ „Вук Караџић“ у Вршцу, јер је Покрајински секретаријат за образовање одбио претходну сагласност за избор оба кандидата који су се пријавила на конкурс.

...