Месечне архиве: јул 2020

Јанковић: Кризни штаб већ закаснио са препорукама о школској години

Председница Уније синдиката просветних радника Србије Јасна Јанковић изјавила је у Новом дану да постоје три модела наставе за предстојећу школску годину.

„Или ћемо ићи у школу по стандардној процедури или ћемо бити онлајн, као што је то био случај од марта до јуна, или ћемо користити комбиновани модел“, објашњава Јанковић.

Јанковић сматра да је Кризни штаб већ закаснио са препорукама јер трећи, комбиновани модел „изазива највише пажње, недоумице и проблеме како ће се реализовати“.

...

Идеје просветне власти о 1. септембру неспроводиве у пракси

Модели организације наставе на даљину које износи министар просвете Младен Шарчевић не само да нису спроводиви у пракси, већ отварају бројна питања на која Министарство очито нема одговоре, сагласни су саговорници Данаса.

...

Непристојна понуда

Није Шарчевићу лако, заиста. Организовати школе под Короном ђаволски је посао. Шта год да одлучиш и урадиш, кајаћеш се. Организовати школе у економски прегаженој земљи попут Србије (дакле, и под Короном и под Вучићем), још је горе. Па ипак, као министар просвете, за разлику од свих других својих колега у влади, Шарчевић је у ванредним околностима заразе повукао чак и један или два добра потеза. Рецимо, иако је школску годину по свему требало поништити и вратити на почетак када се за то стекну услови, он се одлучио за привид да се нешто ради и на основу тог привида извукао децу да не изгубе једну годину. Од марта па до јуна, ништа што се радило у образовању није ни издалека личило на школу, али и тако мањкав привид Шарчевићу је био довољан да затвори књигу за школску 2019/2020. Добро је што је тако урадио.

...

Шта 15.000 просветних радника мисли о остваривању образовно васпитног процеса путем учења на даљину

Завод за унапређивање образовања и васпитања у склопу својих редовних активности спроводи анкету о остваривању образовно васпитног процеса путем учења на даљину.

Циљ анкете јесте добијање мишљења и сагледавање нових праваца развоја и организације обука запослених у образовним институцијама (и других системских активности Завода), у складу са стварним потребама праксе.

...

Негде је горело да министар у тенхичком мандату смењује директоре!

Након што је министар просвете Младен Шарчевић за портал Нова.рс изјавио да су директори школа у Кузмину и Лаћарку – Наташа Зец и Александар Уметић – смењени због „сукоба интереса“ јер су истовремено директори и „кандидати за политичку функцију“, из Комитета правника за људска права (Yucom) за ВОИЦЕ кажу да одлучивање о сукобу интереса није у надлежности Министарства просвете, него искључиво Агенције за борбу против корупције. Осим тога, из ове организације истичу да је чак и таква одлука министра „преурањена“ јер поменути директори још увек нису формално ступили на место одборника. Директори сматрају да је њихова смена незаконита и политички инструисана од стране министра пољопривреде, председника Градског одбора СНС-а у Сремској Митровици и некадашњег градоначелника овог града Бранислава Недимовића, а најавили су и тужбе против Министарства просвете и Покрајинског секретаријата за образовање.

...

Министре, знаш како се то ради?

Лепо седнеш и кажеш да, пошто немамо појма шта ће бити на јесен са короном, у септембру ће у школу ићи само први разреди. И основна и средња школа. Ништа неће да се деси ако у септембру не изуче сву науку него се друже, упознају међусобно и са професорима који ће им објаснити како да уче и шта их чека наредне четири године. Остали онлајн. А у септембру ћемо видети каква је ситуација и планирати даље.
И онда људи тачно знају шта их чека и припремају се на време. Чак и да се настави онлајн, бар сви знају шта их чека и имају пред собом месец дана да се организују.
Овако изгледа као оно са лудим и збуњеним. Само ми се не допада расподела улога.

Олгица Ракић, наставник

...

ЗНАЊЕ ИМА ГРАНИЦЕ, НЕЗНАЊЕ ИХ НЕМА!

Просвета има реч – Емисија број 24 II циклуса Унија синдиката просветних радника Србије Милан Милосављевић у улози Бранислава Нушића, српског комедиографа

 

...

Бојкот онлајн школе – “Да очувамо психичко здравље породице”

Више од 1.200 родитеља потписало је петицију против онлајн наставе која је најављена од септембра.

Министар просвете Младен Шарчевић је у четвртак најавио да се интензивно ради на припреми различитих модела за наставу од јесени и да ће старији ученици и средњошколци вероватно имати по две седмице наставу у школи и код куће, а основци од првог до четвртог ићи у школу све време или три недеље пратити наставу у школи, а једну недељу на даљину.

...

Крах идеје о дигитализацији образовања

Ако овако изгледа дигитализација образовног система, боље да се не упуштају у дигитализацију здравства које је иовако на издисају, коментаришу саговорници Данаса недавну изјаву председнице Владе Ане Брнабић да би, да је знала да ћемо имати борбу против оваквог вируса, дигитализација здравства, а не образовања била њен приоритет кад је постала премијерка.

...

Поново онлајн настава: Незадовољни и наставници и родитељи

Анкета коју је спровела Унија синдиката просветних радника Србије показала је да, у 800 школа у којима имају своје представнике, око 10 одсто ђака током ванредног стања није имало услове за праћење онлајн наставе. Међу њима су и они који нису имали чак ни телевизор, а камоли интернет. Од надлежних још увек нисмо добили конкретан одговор и решење о томе како ће изгледати нова школска година, да ли ће и колико ђаци моћи да прате наставу у учионицама.

...