Месечне архиве: септембар 2020

Плате у јавном сектору за петину веће него у приватном: Шта доносе платни разреди?

Увођење платних разреда у јавном сектору најављено је за 2021, што значи да би за основицу требало да буде узета минимална месечна зарада, која се множи с коефицијентима за свако радно место. Уколико здравствена криза опет не одложи довођење у ред плата у јавном сектору, платним разредима ће бити обухваћено више од 450.000 запослених у установама, државним органима, јавним агенцијама, школама и болницама. То практично значи да би за исту врсту посла радник, на пример возач, био исто плаћен независно од тога да ли ради у министарству, општини, школи или некој државној агенцији.

...

УНИЈА СИНДИКАТА ПРОСВЕТНИХ РАДНИКА СРБИЈЕ: Ми не одустајемо ко лекари! Поздравићемо новог министра традиционално протестом! Иако, није он проблем, већ..

Уколико се гласине покажу као тачне, да ће Младен Шарчевић поново бити министар образовања и информисања, имаће ту част и да га Унија синдиката просветних радника традиционално поздрави новим протестом. Други пут.

...

Звала Хрвате болесницима, а сад надлежна за образовање децe

За образовање новосадске деце од 21. септембра ће бити надлежна Дина Вучинић, ударна песница војвођанских напредњака која сматра да су “Хрвати трајно оболела нација”, опозициони политичари “пропалице и наказе”, а да људима са говорним манама није место у јавном животу. Ово су само неки од скандалозних и увредљивих ставова будуће градска већнице за образовање, које очигледно има према свима који нису чланови СНС или су друге националности.

...

Директори школа ћуте јер не желе да буду криви

Министар просвете се никад није истицао у нарочито мудрим изјавама, али овај однос који је поменуо се мора посматрати у релативном смислу.

То је јако добро у односу на јун, јул и август, али би било боље да је нижи – коментарише епидемиолог Зоран Радовановић оцену министра Младена Шарчевића да је добар резултат то што је за 16 дана школе од корона вируса оболело 20 одраслих и 52 ученика, од укупно 850.000 ђака.

...

Просветари: Школе неспремне за наставу, Министарство пребацило одговорност на наставнике

„Нису прихватили предлоге и сугестије просветних радника, нити су распуст искористили да предупреде проблеме“

Почетак школске 2020/21 године у Србији школе су, из угла просветара, дочекале неспремно, са нејасним и непрецизним упутствима, мањком опреме и без икакве обуке за вођење онлајн наставе, упозорили су саговорници ВОИЦЕ-а.

...

Незаконити технолошки вишкови

У Електротехничкој школи „Михајло Пупин“ запослени који су проглашени технолошким вишком, ускраћени су да своје норме попуне у другим школама, јер процедура није урађена према закону и реч Синдиката поново није испоштована, речено је данас на конференцији Уједнињених синдиката просветних радника Војводине,.

Сваке године у јуну врши се бодовање за технолошке вишкове у Електротехничкој школи “Михајло Пупин”, међутим ове године то није урађено па је неке запослене након колективног годишњег одмора у августу затекла вест да ће постати технолошки вишкови, односно остати без једног дела норме.

...

Појединим професорима Електротехничке школе у Новом Саду одузето право на рад, директор их није уписао на листу технолошких вишкова

Поједини професори у Електротехничкој школи „Михајло Пупин“ у Новом Саду остали су без дела норме, али и без могућности да ту норму попуне у другим школама, јер управа ове образовне установе није на време урадила бодовање технолошких вишкова.
Како наводи председник синдиката у овој школи Ермедин Елезовић, због тога потенцијални вишкови нису могли благовремено да конкуришу у другим школама.

...

Наставници за ВОИЦЕ: Конкурси у просвети фарса, кандидате бира локална власт

Како да децу уче критичком мишљењу када га сами не смеју имати

Све су масовнији случајеви да просветне раднике на конкурсима не бира конкурсна комисија, како закон налаже, него локална власт која врши утицај на директоре, кажу поједини наставници за ВОИЦЕ. Тако су, како указују, конкурси „фарса“, будући да се победник конкурса зна унапред. Ситуацију додатно компликује Закон о основама система образовања и васпитања, који, према мишљењу појединих наставника, „омогућава такве малверзације“.

...

САОПШТЕЊЕ

Школска 2020/21. година, у Електротехничкој школи „Михајло Пупин“ у Новом Саду, почела је шрајком. Дана 2.9. сви запослени у овој школи, чланови синдиката, нису одржали први час у првој смени и први час у другој смени.

Разлози за овакав почетак школске године су заштита радних места запослених, што представља  основно начело на коме се заснива синдикат. Борба за радним местима, која су изгубљена због незаконитог рада директора и управе школе, трајаће све док се запосленима не обезбеди изгубљени део норме.

Захтев запослених који су ступили у штрајк је упозорења је :

  1. 1.     Предузимање мера против одговорних, зато што школа не ради у складу са ЗОСОВ-ом И ПКУ,  а такође и супротно стручном упуству за поступање приликом ангажовања запослених у установама образовања и васпитања у школској 2020/21. години, број 153-03-11/2020-01.
...

Синдикат пита: Ко може да тврди да у школи нема на стотине заражених коронавирусом

Ко може да тврди да у овом тренутку нема на стотине заражених међу ђацима и наставницима, с обзиром на то да није било обавезе да се било ко тестира пре уласка у школски колектив, у разговору за „Политику” пита Јасна Јанковић, председница Уније синдиката просветних радника Србије, наглашавајући да не мисли да је за такву превентивну меру сада касно. Као гласноговорника синдикалне организације која окупља око 30.000 запослених у основним и средњим школама, њу није изненадило то што је на самом почетку радне године, упркос предузетим мерама и апелима да само здрава деца иду у школе, и званично регистрован улазак короне у школски систем. Изненадили су је написи у медијима којима се родитељима прети затворским казнама и одузимањем старатељства због потенцијалних последица тога што су у школу послали дете за које у том тренутку нису знали да ли је ковид позитивно.

...