Месечне архиве: новембар 2020

Јовић: Министарство сву одговорност за онлајн наставу свалило на наставнике

Звонимир Јовић из Уније синдиката просветних радника Србије изјавио је да је и ово Министарство просвете, као и претходно, сву одговорност за извођење и резултате онлине наставе скинуло са себе и пребацило је на наставнике. „Ако нешто не буде ваљало биће они криви“, каже Јовић и објашњава шта је све предвиђено упутствима о извођењу онлине наставе које је Министарство послало школама у Србији.

...

Синдикат тражи поништење одлуке о кажњавању наставнице јер није спречила руковање ученика

Унија синдиката просветних радника Србије (УСПРС) апеловала је данас на министра просвете Бранка Ружића да поништи одлуку о кажњавању наставнице основне школе у околини Кладова којој је у наредна три месеца смањена плата за 20 одсто јер није спречила „руковање“ ученика у школском дворишту.

...

ДЕЦА СЕ НЕ ЧУВАЈУ – ДЕЦА СЕ ВАСПИТАВАЈУ И ОБРАЗУЈУ

...

УРАДИТЕ ТО ЈОШ ДАНАС ЗА ВАШУ ДЕЦУ

Све критичнија епидемиолошка ситуација, која се из дана у дан погоршава, навела је земље у окружењу да затварају школе и да прелазе на наставу на даљину. Србија нажалост није једна од њих.  Прелазак на онлајн наставу одређен је за један део  образовног система, док се у првом циклусу основног образовања наставља непосредни образовно – васпитни рад у школи.
...

Отворено писмо родитељима

 

 Отворено писмо родитељима наших ученика

ЖИВОТ ЗА БАЦАЊЕ ИЛИ ТЕСТ ПРОБУ НЕПРИКОСНОВЕНИХ

Поштовани родитељи,

Апелујемо на вас да здравље ваше породице и ваше деце узмете у своје руке. Заштите их од излагања вирусу Ковид-19 и његовом преношењу унутар ваших породица.

Епидемиолошка ситуација у земљи је све тежа, с чиме сте и ви сами упознати. Број новозаражених и преминулих се свакодневно значајно увећава на територији нашега града. Свакодневно из чачанске Опште болнице стижу извештаји који не охрабрују.

Влада Републике Србије донела је одлуку да на онлајн наставу пређу ученици од 5. разреда основне школе до 4. разреда средње школе. Питање које смо поставили је: Да ли то значи да су деца млађег узраста, њихови родитељи и други са којима они долазе свакодневно у контакт имуни на Ковид-19?

Слушајући епидемиолога Предрага Кона, који нам се често обраћа речима да разлога за бригу нема, јер су деца само преносиоци, нејасно је где нестадоше сви старији из живота тих малишана или се можда они не рачунају у њихову статистику и број становника ове земље.

Поштовани родитељи, ви вашу децу најбоље познајете, а познајете и њихове учитеље који свакодневно брину  о њиховом  образовању  и васпитању, али и о њиховој безбедности и здрављу. Верујемо да сте сами свесни колико је напора потребно уложити у обезбеђивање социјалне дистанце међу децом тог узраста и колико је то реално могуће. Ви о тој истој деци водите бригу свакога дана.

Све већи број учитеља нам одлази на боловање због болести изазване вирусом Ковид-19 или се повлаче у самоизолацију. Учитељи такође имају своје породице, а такође су и део друштвене заједнице у којој су принуђени да свакодневно извршавају рутинске послове које сви ми имамо, да је неминовно сходо броју заражених у нашем граду, да и сами долазе у контакте са оболелима.

Оно што смо као Синдикат образовања Чачак могли да урадимо, урадили смо. Стаћемо у заштиту свих учитеља у којима постоји храброст и снага да се супротставе одлуци Владе Републике Србије, штитећи своје Уставом загарантовано право, у борби за личну безбедност и живот, штитећи тако и животе свих нас суграђанина. Сматрамо да уколико се број дневних контакта сведе на минимум, смањиће се и трансмисија вируса међу становништвом. Сматрамо да ако су деца већ означена као преносиоци, као асимптоматски носиоци вируса Ковид-19, треба уложити већи напор у обезбеђивању социјалне дистанце, како би они, ви и ваше породице, али и ти учитељи, били безбеднији.

Наш предлог је да се настава на неки период, попут наставе за ученике старијих разреда измести у онлајн окружење. Ми знамо да образложења и њихови наводи о томе да ту децу нема ко да чува, нису оправдани, нити реални. По њима, боље је да децу изолујемо од бака и дека, наших комшија и пријатеља, него од стотине других малишана, који су пре доласка у школу били у контакту са многим лицима у свом окружењу.

Предлог који пред вас износимо, није јединствен, да полази само од нас. О свему што смо навели, гласно већ данима говори струка, она струка коју чине просветни радници, који свакодневно деценијама уназад раде у учионицима, а не она струка која кроз те учионице никада прошла није, ал’ нам с пуним правом говори о епидемиолошким мерама које унутар њих требамо спроводи.

Немојте дозволити да наша деца, ваша деца, буду изложена ризику због научно неоснованих  нагађања  и  процена.  Све  док  се  у  њиховом  речнику  налазе  речи

„пробаћемо“, „видећемо“, „пратићемо“, то онда није ништа друго до нагађања. Ми сматрамо да сходно поражавајућим бројевима нашег здравственог система у Чачку, нема места за никаква нагађања. Ми не знамо шта ће и како бити, ни како ће се у нашем граду развијати даља епидемиолошка ситуација, али не можемо ни дозволите да док се то не сазна излажемо ризику било чији живот, живот сваког од нас, живот сваког од вас.

Када су животи људи у питању, тешко је говорити о настави, јер живот је неприкосновен.

Али ако и о томе говоримо, наши учитељи и наставници месецима уназад, волонтерски су ангажовани на снимању ТВ часова, који тек треба да буду емитовани. С друге стране, у периоду првог таласа пандемије, од марта до јуна, реализовали су онлајн наставу и кроз њу били посвећени сваком појединачном ученику, али и њиховим родитељима кроз честу комуникацију, како би им олакшали учење кроз ту наставу на даљину. Знамо да ће и сада дати свој максимум у обезбеђивању наставног процеса, попут својих колега који раде са старијим ученицима, а који од понедељка званично прелазе на реaлзицију наставе на даљину.

Као родитељи имате право да тражите од учитеља да се за вашу децу организује онлајн настава, а они имају обавезу да вам то и омогуће.

С надом да ћете о нашем предлогу размислити и тражити од школа да се и за вашу децу у наредном периоду организује онлајн настава, све док постоји реална потреба и за старије ученике, јер су се и до сада школовали у једнаким условима,

Владимир Аџић, председник Синдиката образовања Чачак У Чачку, 29. 11. 2020. година

 

...

Апел медијима и родитељима

...

Учитељи: Жртвовани смо, нисмо дадиље

Учитељи су огорчени одлуком Кризног штаба да су од преласка на онлајн наставу изузети само ђаци од првог до четвртог разреда основне школе, а захтев да и за ове ученике од понедељка буде организована настава на даљину јуче су Влади, Кризном штабу и Министарству просвете упутили сви репрезентативни синдикати образовања.

...

Захтев Кризном штабу и Министарству просвете

...

ЛАКШЕ ДО ПОСЛА У ЈАВНОМ СЕКТОРУ: Изменама Закона о буџетском систему укида се потпуна забрана запошљавања

 

ПОСАО у јавном сектору ће се, најмање наредне три године, нешто лакше добијати. Предлогом закона о буџетском систему предвиђено је попуштање забране која је важила још од 2013. године.
...

КРИЗНИ ШТАБ ПРЕЛОМИО: Део ученика од понедељка прелази на онлајн наставу, померен зимски распуст

 

СВЕ средње школе и виши разреди основних школа, од петог до осмог разреда, прећи ће на онлајн наставу од понедељка, 30. новембра, до 21. децембра, односно до почетка зимског распуста који одлуком Кризног штаба данас померен, одлучио је данас Кризни штаб за борбу против ковида 19.
...