Месечне архиве: април 2021

НЕРАДНИ ДАНИ ПОВОДОМ ВАСКРШЊИХ ПРАЗНИКА И ПРАЗНИКА РАДА

Сагласно Закону о државним и другим празницима у Републици Србији, Унија синдиката просветних радника Војводине неће радити на Васкршње празнике и Празник рада, почев од 30. априла закључно са 04. мајем 2021. године (петак – уторак).  Први радни дан је среда 05. мај 2021.године.

...

Пропали тоалети у основним школама нису приоритет за државу

Иако се повећава број основних школа у којима тоалети не постоје или не раде, а лоша хигијена остаје ризик по здравље деце, њихова обнова није приоритет Министарства просвете и Покрајинског секретаријата за образовање. Истраживање ЦИНС-а показује да су уочи и током пандемије короне, од 2018. до ове године, школе 182 пута тражиле новац за реконструкцију или изградњу тоалета, али су ове институције одобриле само 20 пројеката. Према речима докторке из Завода за јавно здравље Пирот, приоритет мора да буде здравље деце.

...

И ПРАВО И ПРАВДА: ЗАШТО ПРОТЕСТУЈУ ПРОСВЕТНИ РАДНИЦИ И ОД МИНИСТРА РУЖИЋА ТРАЖЕ СМЕНУ ТРИ САМОВОЉНА ДИРЕКТОРА ШКОЛА

На три последња протеста просветних радника у Крагујевцу, Краљеву и Крушевцу, под слоганом “И право и правда” тражи се смена тамошњих директора школа, јер сматрају да ови свесно крше закон при запошљавању, без обзира што ће улазити у судске спорове које ће неминовно изхгубити, али “може им се” јер казне неће плаћати из свог џепа, већ грађани Србије,

...

Разговор са председником УСПРВ

Поштовани чланови,

обавештавамо вас да ће председник Уније синдиката просветних радника Војводине примати чланове синдиката на разговор. Пријем ће се одржавати понедељком од 9 до 13 часова у просторијама синдиката у Новом Саду, Школска 4. У циљу што боље организације моле се заинтересовани за разговор, да се пријаве радним данима до 12 часова на телефон 0659442557 или путем имејла: unija.spr.vojvodine@gmail.com

...

За просвету све по старом

...

Просечна потрошачка корпа последњих 10 година поскупела чак 86 одсто

 

ДЕЦЕНИЈУ раније просечна потрошачка корпа у Србији, по методологији Министарства трговине, вредела је непуних 40.000 динара и просечној плати је недостајало 190 динара да је намири.

 

...

Синдикат за укидање комбинованог теста на малој матури

Унија синдиката просветних радника Србије сматра да би укидање комбинованог теста на завршном испиту знатно допринело растерећењу полагања мале матуре.

...

БЕСПЛАТНА СРБИЈА

УСрбији је све скупо осим образовања. Такса на таксу, ПДВ на ПДВ… Само се образовање и образованост не наплаћају и не исплаћују. Шта је узор данашњег образовања у Србији? Школујемо децу за инострано тржиште. Квалитет рада просветних радника у Србији диктира потражњу нашег кадра, наше деце и омладине.

...