Месечне архиве: август 2021

Протест просветара у уторак

ВИДЕО К9: Просветни радници заказали су велики протест испред Скупштине Републике Србије, у уторак 31. августа. Повод су, како кажу, проблеми које надлежни не решавају годинама.

Достојанствен живот и рад просветних радника, квалитетно образовање за сваког ученика, вођење праведних платних разреда чије доношење касни годинама – само су неки од захтева које ће представници просветних синдиката предати Одбору за образовање Скупштине Србије на протесту заказаном за 31. август.

...

Припремљен резервни план наставе као у случају рата: Ево шта се дешава ако ђаци опет крену онлајн

Дозвољено је одређено одступање од градива, али и другачије закључивање оцена

Основне школе које због епидемиолошке ситуације буду морале да пређу само на онлајн наставу, имаће право и да прилагоде градиво, односно да га сузе до 20 одсто. То предвиђа План реализације наставе у случају непосредне ратне опасности, ратног стања, ванредног стања или других ванредних ситуација и околности за основну школу.

...

Незадовољни просветари најaвљују протест

НОВИ САД -Унија Синдиката просветних радника Србије најавила је протест на платоу испред Скупштине и Владе Републике Србије за 31. август. Чланови синдиката ће још једном показати незадовољство због броја ученика у одељењу, увођења платних разреда, захтевајући квалитетније образовање и достојанствен живот и зараде.

...

Не одустајемо

Просветни радници Србије поново ће изаћи на улице , како би још једном изразили незадовољство због начина на који Влада Србије игнорише молбе и захтеве ове бранше за побољшање услова рада.

...

ОВО СУ УПУТСТВА ЗА НОВУ ШКОЛСКУ ГОДИНУ: Детаљно објашњење како ће изгледати настава

МИНИСТАРСТВО просвете, науке и технолошког развоја упутило је данас основним и средњим школама детаљна упуства за организовање, планирање и програмирање укупног образовно-васпитног рада у школама у отежаним условима, почевши од 1. септембра 2021. године.

Подсетимо, јуче је у Палати Србија одржана нова седница Кризног штаба за борбу против вируса корона, на којој је једна од главних тема био почетак школске године и на којој је одлучено да школа почиње 1. септембра, а да ће часови трајати 45 минута.

...

У Словенији прети отказ просветарима који одбијају тестирање

У Словенији за недељу дана почиње нова школска година, а директори школа добили су упутство по коме одбијање запослених да се тестирају на коронавирус може бити разлог за отказ.

...

ЗАВРШЕНА СЕДНИЦА КРИЗНОГ ШТАБА: Донета одлука о почетку школске године

Седници присуствује и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић, као и доктор Предраг Кон.

 Министар Ружић је рекао да ће данас представити детаљан план школско образовног рада, који је усвојен од стране Кризног штаба.

Ми овим планом желимо да пошаљемо неколико важних порука. Пре свега да је образовање деце један од највећих приоритета у нашем раду, и да му приступамо у синергији са свим другим државним телима. Разговарали смо пре свега са здравственом струком, пошто је борба против короне пре свега здравствена битка, а оно што је приоритет је здравље свих нас – рекао је министар Ружић.

...

ЈАСНА ЈАНКОВИЋ: ПОЧЕТАК ШКОЛСКЕ ГОДИНЕ ЛИЧИ НА ХАОС У НАЈАВИ, ВОЛЕЛА БИХ ДА МЕ ДЕМАНТУЈУ!

Почетак школске године приближио се на скоро недељу дана, а мало тога се зна, као у старој поучној причи о томе када је деда посејао рапу, па после повуци, потегни – исчупати не може.

...

Сви ђаци у клупама од 1. септембра, часови 45 минута?

Министарство просвете тежи томе да школска година почне регуларно, да сви ученици крену на редовну наставу и да часови трају по 45 минута.

...

Нико не зна како ће почети школска година

 

Министар просвете Бранко Ружић не жели да изношењем предлога, који нису потпуно дефинисани, уноси додатну конфузију, а једино што у овом тренутку може да каже јесте да сви теже најбољем за децу – редовној настави од 1. септембра

 

...