Месечне архиве: септембар 2021

Плате највише порасле у здравству и социјалној заштити

Просечна зарада без пореза и доприноса обрачуната у нашој земљи за други квартал 2021. године износила је 65 014 динара и у поређењу са истим периодом прошле године номинално је виша за 9,8 одсто, а реално за 6,4 одсто, саопштио је Републички завод за статистику у извештају „Трендови 2”.

Номиналне зараде су се, у периоду од годину дана уназад, кретале у складу са кретањем реалне економије и буџета, истовремено се прилагођавајући тржишним показатељима, то јест понуди и потражњи радне снаге – каже се у извештају Завода за статистику. – Након што је просечна зарада без пореза и доприноса, изражена у еврима, у децембру 2017. први пут премашила 400 евра, током целе 2020. године била је на нивоу изнад 450 евра. У децембру 2020. достигла је 562 евра, што је уједно највиша вредност забележена у посматраном периоду, након чега бележи незнатан пад, да би се, почев од марта па до јуна 2021, стабилизовала на нивоу од око 553 евра.

...

Поједина одељења у новосадским школама прешла на онлајн наставу, у Градској управи негирају

Поједина одељења у средњим школама у Новом Саду прешла су на онлајн модел наставе, сазнаје 021.рс.

Директор Гимназије Лаза Костић Вукашин Лазовић за 021.рс каже да је у два разреда у његовој школи заражено по два ученика, те да су зато ти разреди прешли на онлајн наставу.

„Чим имате два ученика у разреду, одмах прелазите на онлајн да би та флуктуација, а самим тим и могућност преноса вируса, била мања. Да би цела школа или цео град прешао на онлајн модел, то би требало да заиста узме маха. Можда и иде ка томе, али још увек није дошло до тога“, наводи Лазовић.

...

Половина грађана са завршеном средњом школом, петина са основном

У Србији је писмено 98,04 одсто становништва које има 10 и више година, показују подаци Републичког завода за статистику објављени данас поводом обележавања Међународног дана писмености.

...

Протест просветних радника – Унија СПРС – Не одустајемо!

...

Ђаци опет у школским клупама

...

Унија синдиката просветних радника тражи да у одељењима не буде више од 24 ученика

Представници Уније синдиката просветних радника Србије одржали су данас испред Скупштине Србије протест под слоганом „Не одустајемо“, након кога је најављено да ће парламенту, Влади и председнику Србије бити предат захтев да у одељењима не буде више од 24 ученика, уз петицију коју је потписало 30.000 чланова тог синдиката.

Председница Уније синдиката просветних радника Србије Јасна Јанковић рекла је обраћајући се присутнима да „ако хоћемо квалитетније образовање за свако наше дете мора да се смањи број ученика у одељењу“.

...

ОДРЖАН ПРОТЕСТ ПРОСВЕТАРА: НЕ ОДУСТАЈЕМО!

Екипа „Гласа јавности“ пратила је уживо протест, који је организовала Унија синдиката Просветних радника Србије, данас у Београду у подне. Незадовољни просветари окупили су се испред Скупштине Србије.

Под слоганом „Не одустајемо“ колона просветара прошетала је од Скупштине до зграде Владе Србије.

...