Месечне архиве: фебруар 2022

Коалиција Отворено о конкурсима: Кривичне пријаве против одговорних у Министарству просвете

Коалиција Отворено о конкурсима ОКО најавила је да ће поднети кривичне пријаве против одговорних лица у Министарству просвете, науке и технолошког развоја и свих других који су учествовали у, како тврде, незаконитим радњама у вези са конкурсом за доделу средстава удружењима за програме из области предуниверзитетског образовања.

...

Родна равноправност

Главни одбор УСПРВ је донео одлуку о усвајању Плана  управљања ризицима од повреде принципа родне равноправности.

План можете преузети путем овог линка

 

...

Државна матура: Избор градива заједнички за све планове и програме

Остало је још само два месеца до провере спремности нашег образовног система да 2024. године покрене одржив годишњи циклус националних испита на крају средњег образовања.

Разлози да се уведе стандардизована матура су вишеструки су: знање ученика није свугде једнако вредновано, средњошколске установе не могу да се пореде нити побољшају на основу разлика, док факултети немају поверења у резултате постојећих матурских испита. Из угла ученика, полагати у истој сезони и матуру и пријемне испите није само напорно већ и скупо, посебно ако желе да се окушају на више одсека. Некима ни припреме за пријемне испите нису доступне јер живе далеко од универзитетских градова.

...

Прави угао: Весна Војводић и Звонимир Јовић

Гости ауторске емисије Љубице Гојгић Прав Угао били су синдикални представници просветних радника Весна Војводић, синдикат просвете УГС Независност и Звонимир Јовић, УСПР Војводине. ПРАВ УГАО- Ауторка и водитељка: Љубица Гојгић

...

„Ласт ресорт“

Настава тек што је кренула, а школе се већ суочавају са озбиљним проблемима. У нишким и зрењанинским основним школама велики је број заражених наставника и помоћног особља, а замена нема. Синдикати о овом проблему све време говоре, али режим их упорно игнорише.

...

Миљенко Јерговић: Ако наставнике заштитите од родитеља, тада ће се и ученици припитомити

Учитељи и наставници у међувремену су сведени на ниво конобара и куварица у ресторанима друштвене исхране, којима се не оставља ни трингелт, јер се све плаћа боновима из подузећа.

Сав тај гнев и јад просветне чељади, који је избио након што је једном од њих пукао филм, па је на једини расположив начин реаговао на вишемесечно насиље којем су га изложили његови ученици, свој извор налази у нечему што је почело да се догађа јако давно, још почетком осамдесетих, у временима првих југославенских криза, економских, политичких и светоназорских. Од тада траје урушавање онога традиционалног, генерацијама наслеђиваног система у којем су лекар, учитељ (наставник, професор) и адвокат били оно троје људи на чијем је ауторитету почивала друштвена заједница. Државе су долазиле и пролазиле, мењале су се, реформисале и преименовале, али њих троје, лекар, учитељ и адвокат, били су јамци историјског и животног континуитета.

...

Школа је место трансмисије вируса!

За два дана, колико је у ковид систему, кроз Школски диспанзер Дома здравља “Др Бошко Вребалов” у Зрењанину прошло је сто ђака.

То су само деца школског узраста коју су родитељи довели на преглед и тестирање. Колико стварно има заражених ученика, нико са сигурношћу не може да каже.

...

Колики је број заражених ђака у школама у Зрењанину, Мајданпеку, Зајечару, Крагујевцу, Суботици, Новом Саду, Ужицу, Новом Пазару, Нишу и Врању

У већини градова број оболелих ученика и наставног особља се сваким даном увећава иако се настава за сада још редовно одржава.

У основним и средњим школама у Зрењанину, Мајданпеку, Зајечару, Крагујевцу, Суботици, Новом Саду, Ужицу, Новом Пазару, Нишу и Врању, иако се ситуација мења из дана у дан, све већи проблем представља то што постаје све теже наћи замену за професоре и наставнике оболеле од ковид 19.

...

Да ли министар има времена за нас?

Због горућих проблема у образовном систему Унија синдиката просветних радника је затражила пријем код Министра просвете господина Бранка Ружића.

...

Захтеви УНИЈЕ

У прилогу је документ са списком захтева Уније синдиката просветних радника Србије према Влади Републике Србије и Министарству.

...