Месечне архиве: март 2022

ЗАОКРУЖИ ОБРАЗОВАЊЕ У ЗРЕЊАНИНУ

На конференцији се говорило о горућим проблемима просвете, у држави, али и на локалном нивоу.

Говориле су:

  1. Снежана Болдижар, о броју ученика у одељењу,
  2.  Олгица Ракић, о улагању у образовање,
  3.  Александра Мажић, о судским споровима и штрајку.

...

Штрајк Сремска Митровица

Извор: GRADSKA M TELEVIZIJA

...

Чланице Синдиката просветних радника Баната указале на тешку ситуацију у просвети

Чланице Синдиката просветних радника Баната Снежана Болдижар, Олгица Ракић и Александра Мажић говориле су данас о актуелним проблемима у просвети.

...

ШТРАЈК!

...

Настављен штрајк просветара у Банату: Часови трају 30 минута

Штрајк просветних радника, чланова Синдиката просветних радника Баната, настављен је и данас.

Часови у трају пола сата, а у зависности од сарадње са директорима, ситуација у школама је различита, каже Звонимир Јовић, председник СПР Баната.

„Према информацијама од јутрос, у 13 школа звоно звони на 30 минута, а у 17 на 45 минута. У школама где часови трају 45 минута, наши чланови излазе после пола сата. Као и прошле недеље, у једној установи, где има наших чланова, нема штрајка“, каже Јовић.

Како је Данас већ писао, просветни радници незадовољни су својим положајем, траже измену закона о образовању, смањење броја ученика у одељењу и увођење платних разреда.

Извор: Данас

...

У школским клупама од јесени око 65.000 ђака првака

Упис у први разред основне школе почиње 1. априла и званично траје до 31. маја, а очекује се да ће од јесени у школске клупе први пут сести око 65.000 деце.
Што се тиче Београда, у престоничким школама се број првака у последњих 10 година кретао између 16.000 и 17.000, па је то број који се очекује, речено је Данасу у Секретаријату за образовање и дечју заштиту.

...

Чудо невиђено

На веб сајту министарства просвете 16. марта 2022. године осванула је важна вест за српску просвету: пуштен је у рад Портал отворених података у коме се налазе подаци из Јединственог информационог система просвете (ЈИСП), а који на једном месту обједињује све информације о установама и запосленима унутар образовног система наше земље, као и о ученицима и студентима.

...

У више од 100 школа у Војводини часови скраћени на 30 минута

У средњој Електротехничкој школи „Михајло Пупин“ и десетак основних школа у Новом Саду, као и у више од 100 школа у Војводини чланови Уније синдиката просветних радника Војводине (УСПРВ) штрајкују скраћивањем часова на 30 минута.

...

Влада Србије се одрекла учитељаВлада Србије се одрекла учитеља

„Нама у просвети је небитно да ли је влада техничка, редовна, нередовна или крња, јер деценијама уназад владе не разумеју оно што ми говоримо или не желе да разумеју. Људи који су данас овде нису противници система, они раде за државу, за нашу децу, а ми постајемо државни непријатељи. Шта треба да буде крајни исход ако је учитељ у Србији неко кога се одриче Влада Републике Србије и Министарство просвете“.

...

Сутра штрајк у школама и протест Уније синдиката просветних радника

Чланови Уније синдиката просветних радника Србије протестоваће сутра испред седишта Министарства просвете, а потом је планирана шетња до зграде Владе у Немањиној улици.

Истовремено, за сутра је заказан и једнодневни штрајк, са скраћеним часовима на 30 минута.

Унија има чланство у око 770 школа у Србији.

Потпредседник Уније Звонимир Јовић каже за Данас да ће се видети каква ће бити реализација штрајка, пошто су у појединим школама већ почеле опструкције директора.

– Заказују се изненадне седнице Наставничког већа и састанци тимова како би људи били спречени да дођу на протест. За сада је реч о малом броју школа, али ћемо видети како ће се ствари развијати. Све смо то већ видели – коментарише Јовић.

Како је најављено, окупљање просветних радника биће у подне у парку Мањеж, а у 12 и 45 испред Владе Србије.

Мањи број ученика и одељењу, увођење платних разреда, измена закона из области образовања, неки су од захтева овог синдиката.

Штрајк у школама раније је заказан и за 21. и 31. март.

 

Извор: Данас

...