Месечне архиве: јун 2022

У образовању плате најниже у јавном сектору!!!

 

Подаци Републичког завода за статистику о априлским зарадама у Србији показују да су плате у јавном сектору веће него у приватном, будући да је просечна плата без пореза и доприноса у јавном сектору износила 77.886 динара, што је за скоро 7.000 више него у приватном сектору где је просек 70.975 динара.
...

Нико неће да буде професор математике

За индекс Математичког факултета у Београду сутра ће се „борити“ скоро 700 кандидата на 435 места, а према речима продекана за наставу Небојше Икодиновића, убедљиво најмање интересовање влада за модул професора математике и рачунарства, где је пријављено свега осам матураната.

...

10 година Уније синдиката просветних радника Војводине

Поводом 10 година од оснивања 25.6.2022.године одржана је Свечана Скупштина Уније синдиката просветних радника Војводине.

Наша организација основана је 16. јуна 2012. године као резултат сарадње три чланице, Синдиката просветних радника Сремске Митровице, Синдиката просветних радника Бачке Паланке и Синдиката просветних радника Баната, Жеља нам је била да се глас просветара јаче чује и да се деловање усмери ка остваривању бољег статуса запослених у образовним институцијама.

Решењем Министарства за рад, запошљавање и социјална питања од 28. децембра  2018. године потврђена је репрезентативност ове организације на територији Покрајине.

...

Оштећена биста Јожефа Атиле у ОШ у Новом Саду, управа школе не реагује

Биста Јожефа Атиле у главном холу истоимене основне школе у Новом Саду оштећена је прошле недеље, сазнаје 021.рс.

Како нам јављају наставници школе, реакција управе на овај инцидент је првобитно изостала.
„Тражили смо на Наставничком већу да се нешто предузме. Добили смо информацију да нико не зна ни када, ни ко је то учинио“, наводи једна наставница из ове школе за 021.рс.
Додаје да је после недељу дана, тек на инсистирање наставника, управа обећала да ће позвати полицију како би пронашли починиоце. Међутим, како 021.рс незванично сазнаје из полиције, за сада у евиденцији пријава немају ништа у вези са овом бистом.
„Поподне су бисту само однели“, каже ова наставница, а на питање ко је и где однео бисту, одговара да не зна.
Истиче и да је о свему обавештен Национални савет мађарске националне мањине, који је и финансирао израду и постављање бисте у холу школе.
Да сазнамо шта се десило са бистом и да ли ће бити санирана, покушали смо да контактирамо управу школе. Међутим, на телефон се нико није јављао, а на послати мејл до објављивања овог текста нисмо добили одговор.

Подсетимо, у овој школи су недавно одржавани и протести родитеља и дела запослених који су незадовољни избором в.д. директора.

Извор: 021.rs

...

Држава дала милионе евра за пробу матуре какве неће бити

Министарство просвете купило је софтвер за државну матуру вредан 1,7 милиона евра иако још увек не зна како ће матура изгледати ни да ли ће је факултети признавати, открива Пиштаљка. Посао је на тендеру са једним учесником добила фирма „Цомтраде сyстем интегратион“ у октобру прошле године, када је министарство већ знало да се универзитети опиру оваквој реформи образовања чији је циљ укидање пријемних испита на факултетима.

Осим софтвера, држава је на два додатна тендера од „Комтрејда“ купила и скенере, рачунаре, камере и другу опрему за одржавање државне матуре за још око 2,2 милиона евра.

...

Државна матура из угла ученика

Моје име је Лука, ученик сам друге године Треће београдске гимназије. Један сам од многобројних гимназијалаца који не знају шта ће да упишу за две године, али се ни не оптерећују тиме, јер још има довољно времена за доношење те одлуке. Након искуства са малом матуром, имам врло опуштен приступ упису на факултет, уз истовремену сигурност у самог себе. Међутим, ту моју опуштеност уздрмао је један састанак.

...

Родно осетљивом језику (ни)је место у уџбеницима

 

Струка наглашава да узор у писању ђачких књига не може бити „Водич за употребу родно осетљивог језика у јавној управи у Србији” него „Нормативна граматика српског језика”
...