Месечне архиве: јул 2022

Министарство просвете подстиче затварање школа

Да ли заиста неопходно комбиновање одељења 5-8 разреда и да ли ће таква пракса донети више користи или штете? Погледајте шта о овом проблему кажу Звонимир Јовић, потпредседник УСПРС, и Владимир Захаријев, председник општине Босилеград.

...

ДОКЛЕ ЈЕ СТИГЛА РЕФОРМА ОБРАЗОВАЊА: Мање просветара, мање плата, мање загрејаних учионица и – мање знања?

МИНИСТАРСТВУ просвете више би пристајало да се зове Министарство за реформе, јер су пре 30 година започели иновирање школства и, како се министри смењују, сваки нови само додаје своје идеје, приоритете и колосеке.

...

Александре Вучићу, да ли те је срамота?

Републички завод за статистику објавио је 25.7.2022.године податак о просечној заради по запосленом за мај 2022.године. Просечна нето зарада за овај месец је 74168 динара.

...

Држава против теткица: Game Over

Пре неколико недеља изненадила нас је пресуда Врховног касационог суда (даље: ВКС) у случају у којем се петочлано судско веће по ванредном правном леку изјаснило о томе да ли је држава једној спремачици у школи која – као све спремачице у свим школама у Србији – прима минималну зараду, дугује и додатну накнаду на име исхране у току рада (топли оброк) и регреса за годишњи одмор. До тада су судови у оваквим случајевима (а процена је да их има око 5000) једногласно пресуђивали у корист радника на минималцу, чини се сасвим правилно.

...

Мештани ивањичких села у страху због закона о школама

Мештани планинских ивањичких села у страху су да ће примена Закона о рационализацији одељења довести до затварања сеоских школа.

...

Саопштење

...

Суд (ни)је сервис извршне власти?

Врховни касациони суд (ВКС) је још једном успешно узнемирио и стручну и општу јавност. Извео је то пре неколико дана објављивањем закључка по коме запослени у државној служби који примају минималац немају право на додатни износ на име топлог оброка и регреса за годишњи одмор.

...

Млади незаинтересовани за рад у просвети


Тренд да будући студенти нису заинтересовани за рад у просвети настављен је и ове године, с обзиром на сличну ситуацију и на осталим универзитетима широм земље.

Вест да је само један кандидат пријављен на смер професор хемије на Природно – математичком факултету у Новом Саду поново је забринула јавност, јер се поставља питање да ли ће у будућности уопште бити наставног кадра и ко ће али и како предавати будућим ђацима?

Свему овоме допринело је небрига државе о овом занимању, као и материјални положај просветних радника, каже председник Уније синдиката просветних радника Војводине, Звонимир Јовић.

...

Тражимо поништење одлуке Школског одбора!

Директору основне школе „Жарко Зрењанин“ Мирославу Брњошу ускоро исче мандат. На седници Школског одбора Основне школе „Жарко Зрењанин“, одржаном 30. јуна, Школски одбор је утврдио предлог да за директора школе буде изабрана учитељица Зорица Ђурин, али се са тим предлогом не слаже већи део запослених.

...

Колектив ОШ „Жарко Зрењанин“ стао уз досадашњег директора школе

На адресу редакције портала зрењанински.цом стигло је саопштење колектива ОШ „Жарко Зрењанин“, које се тиче избора новог директора.

Наиме, досадашњем директору Мирославу Брњошу ускоро истиче мандат, а Школски одбор је за његову наследницу предложио учитељицу Зорицу Ђурин. С том одлуком, међутим, не слаже се група запослених која нам је упутила саопштење.

...