Mesečne arhive: jul 2022

Ministarstvo prosvete podstiče zatvaranje škola

Da li zaista neophodno kombinovanje odeljenja 5-8 razreda i da li će takva praksa doneti više koristi ili štete? Pogledajte šta o ovom problemu kažu Zvonimir Jović, potpredsednik USPRS, i Vladimir Zaharijev, predsednik opštine Bosilegrad.

...

DOKLE JE STIGLA REFORMA OBRAZOVANjA: Manje prosvetara, manje plata, manje zagrejanih učionica i – manje znanja?

MINISTARSTVU prosvete više bi pristajalo da se zove Ministarstvo za reforme, jer su pre 30 godina započeli inoviranje školstva i, kako se ministri smenjuju, svaki novi samo dodaje svoje ideje, prioritete i koloseke.

...

Aleksandre Vučiću, da li te je sramota?

Republički zavod za statistiku objavio je 25.7.2022.godine podatak o prosečnoj zaradi po zaposlenom za maj 2022.godine. Prosečna neto zarada za ovaj mesec je 74168 dinara.

...

Država protiv tetkica: Game Over

Pre nekoliko nedelja iznenadila nas je presuda Vrhovnog kasacionog suda (dalje: VKS) u slučaju u kojem se petočlano sudsko veće po vanrednom pravnom leku izjasnilo o tome da li je država jednoj spremačici u školi koja – kao sve spremačice u svim školama u Srbiji – prima minimalnu zaradu, duguje i dodatnu naknadu na ime ishrane u toku rada (topli obrok) i regresa za godišnji odmor. Do tada su sudovi u ovakvim slučajevima (a procena je da ih ima oko 5000) jednoglasno presuđivali u korist radnika na minimalcu, čini se sasvim pravilno.

...

Meštani ivanjičkih sela u strahu zbog zakona o školama

Meštani planinskih ivanjičkih sela u strahu su da će primena Zakona o racionalizaciji odeljenja dovesti do zatvaranja seoskih škola.

...

Saopštenje

...

Sud (ni)je servis izvršne vlasti?

Vrhovni kasacioni sud (VKS) je još jednom uspešno uznemirio i stručnu i opštu javnost. Izveo je to pre nekoliko dana objavljivanjem zaključka po kome zaposleni u državnoj službi koji primaju minimalac nemaju pravo na dodatni iznos na ime toplog obroka i regresa za godišnji odmor.

...

Mladi nezainteresovani za rad u prosveti


Trend da budući studenti nisu zainteresovani za rad u prosveti nastavljen je i ove godine, s obzirom na sličnu situaciju i na ostalim univerzitetima širom zemlje.

Vest da je samo jedan kandidat prijavljen na smer profesor hemije na Prirodno – matematičkom fakultetu u Novom Sadu ponovo je zabrinula javnost, jer se postavlja pitanje da li će u budućnosti uopšte biti nastavnog kadra i ko će ali i kako predavati budućim đacima?

Svemu ovome doprinelo je nebriga države o ovom zanimanju, kao i materijalni položaj prosvetnih radnika, kaže predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Vojvodine, Zvonimir Jović.

...

Tražimo poništenje odluke Školskog odbora!

Direktoru osnovne škole „Žarko Zrenjanin“ Miroslavu Brnjošu uskoro isče mandat. Na sednici Školskog odbora Osnovne škole „Žarko Zrenjanin“, održanom 30. juna, Školski odbor je utvrdio predlog da za direktora škole bude izabrana učiteljica Zorica Đurin, ali se sa tim predlogom ne slaže veći deo zaposlenih.

...

Kolektiv OŠ „Žarko Zrenjanin“ stao uz dosadašnjeg direktora škole

Na adresu redakcije portala zrenjaninski.com stiglo je saopštenje kolektiva OŠ „Žarko Zrenjanin“, koje se tiče izbora novog direktora.

Naime, dosadašnjem direktoru Miroslavu Brnjošu uskoro ističe mandat, a Školski odbor je za njegovu naslednicu predložio učiteljicu Zoricu Đurin. S tom odlukom, međutim, ne slaže se grupa zaposlenih koja nam je uputila saopštenje.

...