Ateisti Srbije: Država da zaštiti Verbića od napada SPC

ateisti

Udruženje Ateisti Srbije pozvalo je danas državu da reaguje i zaštiti ministra prosvete Srđana Verbića od napada Srpske pravoslavne crkve (SPC), zbog njegove izjave o mogućnosti uklanjanja verske nastave iz osnovnih i srednjih škola.
U normalnim društvima, crkvena tela se ne pitaju o prosvetnim i naučnim programima. Bili bismo srećni da isto možemo reći i za Srbiju, ali se bojimo da nas stvarnost svakodnevno demantuje – naveli su Ateisti Srbije u saopštenju.

Ateisti Srbije su za napad na Verbića, kroz saopštenje SPC, optužili bačkog vladiku bačkog Irineja, čije je svetovno ime Mirko Bulović. Dodaje se da veronauka nije nauka, već služi samo za dogmatizovanje dece, što je veliki problem.

- Ako se deca zaluđuju dogmom od malih nogu, to onemogućava metodički, kritički pristup umnog bića realnosti – piše u saopštenju.

Ateisti Srbije su ocenili da je veronauka u škole u Srbiji uvedena u junu 2001. godine, nakon izručenja bivšeg predsednika Srbije Slobodana Miloševića Haškom tribunalu, kao zamena za ćutnju SPC-a zbog izručenja Miloševića.

Sinod SPC-a protestovao je danas zbog inicijative da se u pojedinim razredima osnovnih i srednjih škola ukine veronauka i uputio oštre kritike na račun ministra obrazovanja Srđana Verbića zbog tog predloga.

Izvor: Blic

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*