BESMISLENIM POLAGANjEM ZAVRŠAVA SE FARSA SA MALOM MATUROM Lakše im da muče decu nego da rade svoj posao

372317_novi-sad-7-ponovno-polaganje-male-mature-gimnazija-jovan-jovanovic-zmaj-foto-robert-getel_f

Osmaci, njih oko 1.200, juče su morali da polažu test iz srpskog jezika, a danas će matematiku, u sklopu drugog kruga male mature iako su unapred znali da će test biti poništen. U Ministarstvu prosvete imali su dva meseca da smisle način da decu poštede maltretiranja, ali nikakav zakon niti uredbu nisu doneli kako bi to rešili.

Ako se našlo zakonsko rešenje da ministar prosvete ne odgovara, niti čak bude svedok za provaljene testove, onda je moglo da se nađe i rešenje da se ova farsa ne održi – kaže Radmila Dodić, predsednica Foruma osnovnih škola.

Milorad Antić, predsednik Foruma srednjih stručnih škola Beograda, ukazuje na to da je avgustovska mala matura mogla da bude zaobiđena leks specijalisom za ovu školsku godinu.

- Čudi me da to nisu uradili. Umesto da maltretiraju decu koja su u najvećem broju u junu bila bolesna, Skupština je mogla da donese uredbu kojom bi bili oslobođeni testa koji im se uopšte ne računa – zaključuje Antić.

Iz Ministarstva prosvete juče nismo dobili odgovor zbog čega ni posle dva meseca nije nađeno drugo rešenje. Ranije dato objašnjenje je “da ne bi bilo razlike među učenicima koji su polagali u junu i onih koji izlaze na ispit u avgustu”.

- Zakon mora da se poštuje. Polaganje male mature je zakonska obaveza. Učenici izlaskom na malu maturu dobijaju uverenje o završenoj osnovnoj školi – objasnio je nedavno pomoćnik ministra Ljubiša Antonijević.

Tako su osmaci juče već posle pola sata izlazili sa ovog besmislenog testiranja.

- Radi se reda radi. Mom bratu su tek dan pre polaganja javili gde će biti polaganje, a dolazimo iz Bačke Palanke. Sve je potpuno neorganizovano – kaže Boško Grahovac, brat maturanta iz Novog Sada.

Maturant iz Beograda kaže da mu je žao drugara koji su se pripremali za malu maturu u junu i pod stresom izlazili na polaganje.

- Mi smo, eto, došli, odsedeli pola sata i onda su nas nastavnici pustili da izađemo – kaže maturant koji je juče polagao malu maturu u OŠ “Ivan Goran Kovačić” na Zvezdari, gde su 72 osmaka u Beogradu juče izašla na završni ispit.

Roditelji koji su ih čekali ispred škole – ogorčeni su. Ukazuju na besmisao činjenice da su deca, koja su u junu bila bolesna i nisu mogla da polažu tada završni ispit, sada potpuno bespotrebno dolazila iako se zna da bodovi neće biti uzimani u obzir.

- Do srede se na broju telefona u ministarstvu, ovde u Zahumskoj, koji nam je dat kao broj gde ćemo dobiti sve informacije, uključivao signal za faks. Onda su nas iz škole zvali u sredu po podne i u četvrtak da nam kažu da će nam deca u ponedeljak polagati ispit, pa su škole u petak hitno prijavljivale đake za prijemni, jer im je u četvrtak iz ministarstva stigao dopis – kaže majka osmaka iz OŠ “Bora Stanković” na Banjici.

Pri upisu u srednje škole bodovaće se uspeh u šestom, sedmom i osmom razredu, a prilikom popunjavanja liste želja osmaci mogu da navedu sve škole i obrazovne profile. Za upis u željeni profil moraće da imaju najmanje onoliko bodova koliko i poslednji primljeni đak u julu.

Samo đaci koji imaju potvrde lekarske komisije da zbog zdravstvenog stanja nisu mogli da polažu malu maturu, moći će da se upišu u škole preko broja utvrđenog konkursom.

Izvor: blic.rs

2 komentara na BESMISLENIM POLAGANjEM ZAVRŠAVA SE FARSA SA MALOM MATUROM Lakše im da muče decu nego da rade svoj posao

  1. Anonimni kaže:

    Vec poznajem roditelje deteta i tetku koja je visa med.sestra,koji su lazirali nalaze za Male boginje i cije ce dete bez prijemnog biti upisano u med.skolu.

  2. maja kaže:

    Vec poznajem roditelje deteta i tetku koja je visa med.sestra,koji su lazirali nalaze za Male boginje i cije ce dete bez prijemnog biti upisano u med.skolu.

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*