BIZNIS – FIRMA, ZAODENUTA U LAŽNI PLAŠT SINDIKALNE ORGANIZACIJE

prosveti-se-crno-pise

BIZNIS – FIRMA, ZAODENUTA U LAŽNI PLAŠT SINDIKALNE ORGANIZACIJE

Povodom saopštenja, koje je danas izdao Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Srbije, u daljem tekstu tzv. Nezavisni sindikat.

Takozvani Nezavisni sindikat već izvesno vreme saopštava netačne, maliciozne i zlonamerne komentare upućene na račun rada reprezentativnih sindikata.

Pompezno nazvan Nezavisni sindikat, ni jednim svojim saopštenjem ne naglašava od koga ili od čega je nezavisan, ali kao nereprezentativan često je kritički nastrijen. Pošto smo prečesto na meti kritike, nudimo pojašnjenje.

Takozvani Nezavisni sindikat je nezavisan od reprezentativnosti, članstva, istine i iskrene brige za zaposlene u obrazovanju. Stiče se utisak da koristi svaku priliku da zaposlene u školama baci u ring političkih prepucavanja pozicije i opozicije, što je učinjeno i poslednjim saopštenjem.

Od decembra meseca prošle godine konstantnim pregovorima sa nadležnima, vodi se bespoštedna borba da se popravi zapušteni i zanemareni položaj prosvetnih radnika.

Takozvani Nezavisni sindikat je odbio da učestvuje, prepozna ili podrži bilo koji  sindikalni zahtev.

Nije nezavistan ni kada ideje Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije bezočno pokazuje javnosti kao svoje.

Takozvani Nezavisni sindikat je svaki milimetarski pomak i iskrenu borbu za bolji status zaposlenih, koristio za sticanje materijalne koristi i sitnih sopstvenih interesa. Predsednik tzv. Nezavisnog sindikata nije zaposlen u školi, te ne može i ne želi da podeli gorki hleb koji jedu zaposleni nastavnici, kao i svi oni koji svoj novac zarađuju u školama širom Srbije.

Sve aktivnosti tzv. Nezavisnog sindikata usmerene su na konstantno lažno i tendenciono napadanje, isključivo sindikata, što svojim poslednjim saopštenjem čini ponovo.

Svom članstvu traži da 1% svojih primanja uplaćuje na račun tzv. Nezavisnog sindikata, i u maniru vlasti obećava profesionalizam, a nudi bajke.

Profesionalizam naplaćuje skupljanjem novca, koji u redovnom radu Unije SPRS ostaje na računima školskih sindikata, za sve one aktivnosti za koje ni država godinama ne izdvaja novac (novogodišnji paketići, pomoć zaposlenima, rekreativni odmor…).

Profesionalno izvodi predstave sa desetak učesnika ispred nadležnog Ministarstva prosvete, i onda slike koristi po društvenim mrežama za pravljenje performansa kojim privlači pažnju i popunjava prazne prostore u dnevnim novinama, željnim senzacionalizma.

Sindikalnu aktivnost vodi “iz fotelje” na društvenim mrežama (sajber sindikat)  i lešinari nad ozbiljnim problemima, koje zaposleni u školama, i škole uopšte, imaju danas.

Takozvani Nezavisni sindikat – biznis  je firma, zaodenuta u lažni plašt sindikalne organizacije.

Stanje u obrazovanju je loše, ukazujemo na to decenijama. Na opravdanom nezadovoljstvu zaposlenih, gore pomenuti tzv. Nezavisni sindikat privlači pažnju i nudi profesionalne usluge sindikalne borbe po modelu razvijenih zemalja na zapadu, ne navodeći šta profesionalizacijom zaposleni u obrazovanju dobijaju. Ne možemo da se ne zapitamo kakvi su interesi ovog nazovi sindikalnog udruženja, kao i interesi onih koji su ga osnovali. Da li je tzv. Nezavisni sindikat nastao, kao što je normalno da nastane jedan sindikat, udruživanjem ljudi, osnivačkom skupštinom, statutom? Upućeni kažu da je ovaj, tzv. Nezavisni sindikat, nastao kao prirastak jednog od reprezentativnih sindikata, čiju je reprezentativnost „crpeo“, dok od matičnog sindikata nije izgubio sudski spor pa onda zavapio – „Dole reprezentativnost, živeo profesionalizam!“, Po sistemu „Plati me, da te zastupam.“

Radimo i živimo u vremenima u kojima je istina jeftina, a traže se brza i gotova rešenja.

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, za 25 godina svog postojanja, nikada nije krila istinu i ulagala je napore da iskrenom borbom na ulici, u zbornici, u štrajku i na pregovorima izbori najviše što u teškim vremenima po naše školstvo može.

Sve odluke Unije SPRS su donesene na organima Sindikata, a nakon redovnih izveštaja i transparentnog rada.

Sindikalna pitanja jesu deo obrazovne politike, ali nisu dnevno – stranačka politika i ne treba to da budu.

Odbacujemo sve tvrdnje i dezinformacije koje tzv. Nezavisni sindikat navodi.

Uzdržanost koju pokazujemo je posledica predanog odnosa i rada koje imamo prema članstvu, dok hvalisavac, kao u Ezopovoj basni može uvek govoriti, što ti da je na tvom mestu ne bi mogao tvoriti.

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije ima preko 28 hiljada članova, i upozorava javnost i svoje članove da ne podležu netačnim i proizvoljno iznetim tabloidnim stavovima tzv. Nezavisnog sindikata.

INFO Unije SPRS

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*