Blokada Prosvetnog saveta?

blokada-tanjug_620x0

RAD Nacionalnog prosvetnog saveta, tela koje usvaja nastavne planove i programe, daje mišljenja o udžbenicima i donosi druge važne prosvetne odluke, mogao bi opet da bude blokiran. Polovini članova u maju ističe mandat, a rok je isuviše kratak da bi Skupština Srbije izabrala nove predstavnike. Prof. dr Aleksandar Lipkovski, predsednik NPS, smatra da bi rešenje bilo da se članovima produži mandat za još devet meseci, koliko je pre dve godine bio blokiran rad ovog tela. On kaže da će ovakav zahtev uputiti skupštinskom Odboru za obrazovanje.Pošto polovina članova nije dobila nadoknade za rad tokom devet meseci, kada je NPS bio blokiran, može se smatrati da im je mandat bio zamrznut devet meseci, pa ima osnova da se za toliko i produži – smatra prof. Lipkovski. – Mandat 22 člana ističe 25. maja, a ako bi bio produžen do februara 2018. godine, mnogo je izvesnije da će Skupština Srbije u tom periodu stići da izabere nove članove, te da naš rad ne bude ugrožen. Sa polovinom članstva mi možemo da radimo, razmatramo razna pitanja, ali ne bismo imali kvorum i mogućnost da donosimo odluke.

Spornih devet meseci bilo je od marta do decembra 2015. godine, kada se takođe čekao izbor 21 člana kojem je istekao mandat, ali i predsednika NPS. Izbor je bio zakočen u Skupštini Srbije. Iako Lipkovski tvrdi da je mandat članovima bio zamrznut tokom tih devet meseci, prof. dr Julijana Vučo, članica NPS, smatra da je važno naglasiti da su mnogi članovi ipak radili za to vreme, iako nije održana nijedna sednica. Oni su učestvovali u mnogim komisijama, tumačili materijale.

- Rad članova NPS nije samo učešće na sednicama, već mnogo više od toga – naglasila je prof. Vučo.

Tokom perioda od devet meseci članovi NPS nisu dobijali nadoknadu za rad, koja mesečno iznosi prosečnu platu u prosveti. Kada su se konstituisali, predsednik je zatražio retroaktivno ovaj iznos, ali im on nije isplaćen. To im je sada argument više da od odbora na čijem čelu je Muamer Zukorlić zatraže produženje mandata.

NE KOČI PROSVETU

U SLUČAJU kada bi NPS bio blokiran, ministar prosvete mogao bi bez njegovog mišljenja da donosi najvažnije prosvetne odluke. Važeći Zakon o osnovama sistema obrazovanja kaže da, ako Nacionalni prosvetni savet u roku od 90 dana ne donese neku odluku, ministar ima pravo da to uradi bez njegove saglasnosti.

Izvor: Novosti

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*