Bojkot onlajn škole – “Da očuvamo psihičko zdravlje porodice”

h_56024584-1024x683

Više od 1.200 roditelja potpisalo je peticiju protiv onlajn nastave koja je najavljena od septembra.

Ministar prosvete Mladen Šarčević je u četvrtak najavio da se intenzivno radi na pripremi različitih modela za nastavu od jeseni i da će stariji učenici i srednjoškolci verovatno imati po dve sedmice nastavu u školi i kod kuće, a osnovci od prvog do četvrtog ići u školu sve vreme ili tri nedelje pratiti nastavu u školi, a jednu nedelju na daljinu.

Međutim, roditelji koji su potpisali peticiju kažu da se protive dosadašnjem modelu učenja putem onlajn nastave, jer smatraju da je njena dosadašnja organizacija i realizacija bila kontraproduktivna, a navode i da su spremni da se bore “svim sredstvima zarad očuvanja kako fizičkog tako i psihičkog zdravlja celih porodica”.

“Veliki problem je i nedostatak empatije za decu i roditelje koji nisu u finansijskoj mogućnosti da sve ovo realizuju, roditelja sa decom sa smetanjama u razvoju i poteškoćama u učenju, roditelja sa više dece, a bez dovoljno adekvatne opreme da isprate onlajn nastavu, zaposlenih roditelja koji zbog kolektivnog ugovora nisu u mogućnosti da uzimaju bolovanja da bi učili sa decom što i nije u njihovom domenu”, navodi se u peticiji.

Roditelji, između ostalog, traže da se omogući normalna nastava u školama i da se obezbede svi uslovi u skladu sa merama zaštite od Covid 19, da se naprave manje grupe dece u istoj učionici uz postavljanje pleksiglasa na klupama.

Ukoliko ipak bude onlajn nastave, roditelji zahtevaju da se svakom učeniku obezbede potrebna tehnička sredstva za praćenje online nastave, da se objedini slanje lekcija i zadataka na jedan portal ili grupu gde bi svi đaci mogli da prate što bi i nastavnicima znatno olakšalo (da se ne pravi 30 različitih grupa na različitim mestima), da se omoguće odlasci u školu i konsultacije sa nastavnicima / predavačima, kao i da se roditeljima vrati uplaćeni novac za udžbenike koje deca ne koriste tokom online nastave.

“Moje dete sada kreće u 1. razred, kod kuće nema interesovanje da uči slova i brojeve. Suprug i ja radimo, ne možemo da se posvetimo u toj meri da prvo pratimo nastavu sa njom online, drugo, da učimo sa njom i objasnimo joj pravilno kako bi to uradio neko čiji je to posao. Uskraćeni su ovako za sve sto je vezano za školsku socijalizaciju od samog starta. Pritom nam niste obezbedili adekvatne uslove za online nastavu. Bez ikakvog smisla”, komentar je jedne majke.

“Ne želim da glumim učiteljicu i nastavnike svojoj deci, jer ne ja ne mogu da ih naučim gradivu koje treba da ih nauče učiteljica i nastavnici”, kaže druga majka.

“Imam dvoje dece od septembra su prvi i peti razred. Zaposleni smo i ja i suprug. Ko ce učiti sa mojom decom? Prvačići ce ostati uskraćeni u startu za obrazovanje”, navodi treća potpisnica peticije.

Izvor: nova.rs

2 komentara na Bojkot onlajn škole – “Da očuvamo psihičko zdravlje porodice”

  1. Ivana kaže:

    Molim Vas da uzmete u obzir i prosvetne radnik koji imaju hronične bolesti i za koje je boravak u grupi opasan, kao i da ima dece sa nekom hroničnom bolešću. Na prvom mestu je zdravlje svih nas, ostalo ćemo zajedno postići.

  2. Nena Kovacev kaže:

    Molila bih i da se nastavnicima obezbede tehnički uslovi za onlajn nastavu, internet i kompjuter. Podrška roditeljima i kokegama

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*