БОЛОВАЊЕ ЗБОГ КОРОНЕ На „платном“ удару више од 600.000 РАДНИКА У ЈАВНОМ СЕКТОРУ, а ево и колике ће бити зараде код приватника

thumbs_b_c_919ca22c3d3b71ed8aa5ca09db911915

После нешто више од годину дана како се влада позабавила питањем плата током боловања због короне, стиже и информација која би за раднике на одсуству могла да донесе значајне промене. Званична најава да боловање због короне неће бити плаћено за све који нису вакцинисани, а јесу заражени овим вирусом, практично би значила мању плату за 35 одсто за све дане одсуства.И то би била значајна промена првенствено у јавном сектору, где је више од пола милиона радника до сада практично било заштићено. И плус за око 140.000 радника у јавним, локалним и држвним предузећима којима је боловање током короне и изолације такође било плаћено 100 одсто. Колико би била промена у приватном сектору зависило би од послодавца, јер је до сада он искључиво и доносио одлуку хоће ли радника због короне ускратити за део зараде.

Сви који раде у јавном сектору и државним фирмама, а који су били на боловању због короне, имали су до сада током одсуства пуну плату. То је био случај и у многим приватним фирмама, али не и правило, јер је одлуку о висини зараде током корона боловања код приватника, доносио сам послодавац. И она је често значила умањену плату за 35 одсто за све дане одсуства.

Сада, како је најавио председник Србије Александар Вучић, уколико се неко заразио коронавирусом, а није примио ниједну дозу вакцине, неће му бити плаћено боловање.

„Ако сте се заразили туђом кривицом, а примили сте две вакцине, ви имате право на боловање ако сте у државном органу, војсци или слично. А ако нисте вакцинисани, нећете имати плаћено боловање“, рекао је Вучић.

Основ за овакву меру, према нашим незваничним сазнањима, могао би се наћи у Закону о здравственом осигурању и то у члану 84. у коме се каже да “осигуранику привремено спреченом за рад не припада право на накнаду зараде ако је намерно проузроковао привремену спреченост за рад”.

Та могућност је предвиђена и у објашњењу права и обавеза радника и послодаваца у току ванредног стања од стране Министарства рада и социјалне заштите, од 24. марта прошле године. У одељку “Осврт на поједина права из радног односа” у тачки 6 стоји “Право на накнаду зараде према Закону о здравственом осигурању нема осигураник, ако је намерно спречавао оздрављење или ако је злоупотребио право на коришћење одсуствовања са рада због привремене спречености за рад на неки други начин (на пример прекршај самоизолације/карантина).

Ипак, постоји могућност да се посебним документом, односно уредбом, јасније дефинишу услови када особе које нису вакцинисане неће имати право на боловање. Тај документ би поред Закона о здравственом осигурању могао да се базира и на Закону о заштити становништва од заразних болести.

Влада је, подсетимо, у априлу прошле године донела препоруку да се запосленима који су на боловању због вируса корона исплаћује цела плата. Ова препорука је и даље је на снази јер, како је Министарство рада истакло, она није и временски ограничена на период ванредног стања.

Тада је Влада препоручила послодавцима да промене своја акта, а како би запосленима који привремено одсуствују са рада због ковида, мера изолације или самоизолације, била исплаћивана цела зарада.

Законом о раду прописано је иначе да је плата за време боловања за првих 30 дана одсуства у износу од најмање 65 одсто просечне зараде запосленог у претходних 12 месеци.

Истовремено постоји могућност да плата буде и већа, али то се регулише колективним уговором или правилником о раду и уговором о раду у самој компанији.

Извор: Блиц

Један коментар на БОЛОВАЊЕ ЗБОГ КОРОНЕ На „платном“ удару више од 600.000 РАДНИКА У ЈАВНОМ СЕКТОРУ, а ево и колике ће бити зараде код приватника

  1. mare каже:

    Kokot se zalaze za ukidanje 12% predsednicima sindikata a sam drzi svoju organizaciju kod Brajkovica da bi imali te procente.Ako hoces dostojanstveno izvedi NSPRV i bori se na sindikalnoj sceni ,odricuci se tih privilegija.Ostalo je licemerstvo i prazna prica za naivne

Коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

*

code

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*