Bonuse priželjkuje ceo javni sektor

novcanik-ilustracija

 

Svi penzioneri u Srbiji su početkom meseca dobili jednokratnu pomoć od 5.000 dinara, kao što im je i obećano. No, prilikom najave za isplatu bonosa penzionerima, predstavnici MMF-a, ali i srpskog Ministarstva finansija, najavili su da će jednokratnu pomoć dobiti i neki zaposleni u javnom sektoru.

 Tada nije precizirano kolika bi ta pomoć mogla biti niti ko će je iz javnog sektora dobiti.

Novca u budžetu za isplatu jednokratne pomoći ili bonusa delu zaposlenih u javnom sektoru svakako ima, ali očigledno na nivou Vlade Srbije još nije postignut dogovor ko će ga zapravo dobiti . Ekonomisti ocenjuju da će ovo ostatiti još neko vreme nepoznanica zbog činjenice da su u decembru po pravilu rashodi najveći i tek onda će se zapravo znati koliko “viška” novca u budžetu ima, pa će shodno tome biti utvrđena i visina bonusa i broj zaposlenih u javnom sektoru koji može da ga dobije.

Ukoliko, a očekuje se da će ih biti, deo zaposlenih u javnom sektoru i dobije jednokratnu pomoć kao što su je dobili penzioneri, to neće biti  prvi put, jer je i 2015.godine postojao višak u državnoj kasi pa su zaposleni u prosveti dobili jednokratnu pomoć od 7.000 dinara.  Prošle godine jednokratne pomoći za javni sektor nije bilo, a da li će ove ona otići u zdravstvo ili neku drugu delatnosti, trebalo bi uskoro da bude jasnije.

7.000 dinara 2015. dobili prosvetari

Ekonomisti ističu da treba jasno razgraničiti najavljeno povećanje plata naredne godine u javnom sektoru od bonosa koji se najavljuju. Naime, bonusi – bez obzira koliki da budu – su jednokratan izdatak za budžet, dok su uvećane plate trajni trošak i njihov iznos mora biti uračunat u budžet za narednu godinu. Naime, svako ministarstvo u Vladi Srbije dobiće sredstva u kojima će biti uračunat procenat povećanja zarada u resornom delu javnog sektora i na osnovu toga će biti određene plate zaposlenih.

5.000 dinara isplaćeno penzionerima

Takođe, moguće bonuse odnosno jednokratnu pomoć treba razlikovati od takozvane 13.plate, na koju pravo raspolažu samo javna preduzeća koja imaju dobit. Nedavno je srpska premijerka Ana Brnabić izjavila da će zaposlenima u “Pošte Srbije” biti isplaćena 13.plata ali iz dobiti tog preduzeća u 2016.odini. U saoštenju iz njenog kabineta navedeno je da Vlada Srbije uvažava činjenicu da su plate u ovom preduzeću zamrznute od 2011. godine, kao i da su zaposleni podneli teret mera fiskalne konsolidacije započetih 2014.godine. Kako je reč o javnom preduzeću koje pozitivno posluje i redovno uplaćuje novac u budžet Srbije, doneta je odluka da im bude isplaćena 13.plata iz dobiti preduzeća.


Zapošljavanje u zdravstvu, inspekcijama

Upravo zbog toga što će u budžetu za narednu godinu , koji bi trebalo da se nađe pred poslanicima Skupštine Srbije već naredne nedelje, biti jasno koliko je kojem ministarstvu novca za plate zaposlenih dodeljeno računajući tu i povećanje zarada u javnoj upravi i brojnim državnim institucijama, najavljuje se da će i od Nove godine važiti zabrana zapošljavanja u javnom sektoru.

Konačna odluka biće doneta krajem narednog meseca, ali je već sada jasno da će zbog povećanja minimalca od 1.januara naredne godine i procenata za koji će zarade u javnom sektoru biti povećane, sva ministarstva morati dobiti više novca za tu namenu. No, već sada je najavljeno da će se broj zaposlenih povećati u zdravstvu, i to samo medicinskih radnika, kao i u Poreskoj upravi i Inspektoratu za rad, jer je već utvrđeno da tu nedostaju kadrovi i da im je uredba o zabrani zapošljavanja u javnom sektoru bila velika prepreka da zaposle one koji su nužni i bez kojih ti sektori ne mogu dobro da funkcionišu.


Kako i neka druga javna preduzeća, mada ima i onih sa ogromnim gubicima, pozitivno posluju i redovno uplaćuju novac u srpski budžet, ne zna se ko će sve dobiti 13.platu. Javna je tajna, a ona se po pravilu otkriva u januaru kada Republički zavod za statistiku iskazuje prosečnu decembarsku zaradu, da mnoga javna preduzeća, ali i neki drugi delovi javnog sektora, svojim zaposlenima daju uvećane zarade . Neki ih nazivaju “božićnicama” neki bonusima, neki 13.platom, ali ih deo javnog sektora svakako dobije neposredno pred Novu godinu.  I ta , ma kako se zvala, dodatna isplata je jednokratni izdatak za državnu kasu, ali na nju pravo imaju samo oni koji rade u odgovarajućem javnom sektoru. Oni koji su zaposleni u pravatnom teško da na bilo šta mogu da računaju. Svakako ima privatnika koji svojim radnicima i na taj način čestitaju predstojeće novogodišnje i božićne praznike, ali su oni u Srbiji prava retkost.

Izvor: Dnevnik

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*