BRANE ČAST PROFESIJE: Profesori na protestu u Bačkoj Palanci podržali kolegu

165451_backa-palanka-nezadovoljstvo-protest-protiv-desavanja-u-tehnickoj-skoli-foto-nikola-radanovic_f

ČLANOVI Sindikata prosvetnih radnika (SPR) opštine Bačka Palanka, uz podršku kolega iz Čačka, Gornjeg Milanovca, Novog Sada i Sremske Mitrovice, održali su u centru grada, pokraj Tehničke škole (TŠ) „9. maj“, protest pod nazivom „Odbranimo zakonitost i dostojanstvo“, čiji je povod bilo proglašenje za „tehnološki višak sa delom norme“ profesora fizičkog vaspitanja Bojana Kozomore protivno posebnom kolektivnom ugovoru (PKU) u toj školi.

Deo norme je izgubljen zbog manje upisanih učenika ove školske godine u prvi razred, ali časovi nisu oduzeti predavaču koji je bio poslednji na bodovnoj listi, nego profesoru Kozomori, rangiranom na pretposlednjem mestu.

- Školski odbor nije usvojio, niti odbacio prigovor koji je uputio kolega Kozomora.

Sindikat se povodom njegovog slučaja obratio prosvetnoj i inspekciji rada, ali su se obe proglasile nenadležnim, a Ministarstvo prosvete ni posle više od mesec dana nije odgovorilo na zahtev za zaštitu zakonitosti – rekao je predsednik SPR u Bačkoj Palanci Petar Petrić.

Članovi SPR u TŠ „9. maj“ ukazali su i na druga kršenja prava i dostojanstva zaposlenih u toj školi, kao što su pozivanja na prekovremeni besplatan rad, naredbe za rad u ekstremnim uslovima, predlaganja da sami daju otkaz…

Direktorka škole „9. maj“ nije primila delegaciju nezadovoljnih prosvetara, niti im se obratila, a nije bila voljna ni da o protestu daje izjavu za medije.

Izvor: Novosti

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*