Budžet pao zbog dve stavke

budzet_620x0

PREMIJER Aleksandar Vučić odložio je u utorak glasanje o budžetu na sednici Vlade Srbije, pa je nacrt vraćen na doradu Ministarstvu finansija. Kako „Novosti“ saznaju, ostalo je još da se usaglase dve stavke. Kako pronaći 630 miliona dinara za obnovu Kliničkog centra u Nišu i rešavanje problema sa projektnim zajmovima.

Usaglašavanje državne kase za 2017. godinu pretilo je da će zalutati u ćorsokak. Naime, prema saznanjima našeg lista, Narodna skupština i sva ministarstva tražili su više novca nego što su dobili iz državne kase u ovoj godini. Najviše je problema bilo oko usaglašavanja u resorima pravosuđa, energetike i odbrane, pa je vladina budžetska komisija u ponedeljak u deset uveče prekinula sednicu. Ipak, kako „Novosti“ saznaju u toku dana sve nedoumice su usaglašene.

Na početku se činilo da je najveći „udar“ na budžet stigao i iz resora pravde. Ministarstvo pravde tražilo je, kako „Novosti“ saznaju, povišicu zarade za oko 16.000 službenika, za koje je prethodno planirano unapređenje. Ipak, ova stavka je prošla jer je reč o najnižim administrativnim radnicima.

Prema nacrtu budžeta, koji u utorak nije dobio zeleno svetlo, a u koji su „Novosti“ imale uvid, Ministarstvu pravde sledovalo je 14,9 milijardi dinara. Osim ovog, velike apetite u pogledu udela u budžetu imala su još dva ministarstva: energetike, čiji udeo u budžetu je 12,9 milijardi dinara, i odbrane, za koje je predviđeno 58 milijardi dinara.

- Ima mnogo problema i muka, jer ministri žele što više para – upozorio je pre sednice u utorak premijer Vučić. – Probaćemo nekako da ih smanjimo na minimum, kako bi narednih dana Vlada usvojila budžet i s njim išla na Skupštinu.

ŠTEDI LOKALNAREDNE godine moraju da štede i gradovi i opštine. Novi Zakon o finansiranju lokalne samouprave im je „zakinuo“ 4,8 milijardi dinara. – Dobićemo 30 miliona dinara manje zbog novog Zakona o finansiranju lokalne samouprave – kaže gradonačelnik Paraćina Saša Paunović. – To zanči da ćemo manje ulagati u kapitalne projekte.

Prema predlogu koji u utorak nije prošao Vladu, republika bi trebalo da inkasira 1.091,6 milijardi dinara, nepunih 100 milijardi više nego u ovoj godini. Troškovi su, kako stvari sada stoje, planirani u iznosu od 1.160,6 milijardi dinara. Pa je projektovani republički „minus“, bez putara i opština, oko 69 milijardi.

Za plate zaposlenih u 2017. planirano je ukupno 193,2 milijarde dinara, što je gotovo devet milijardi dinara više od plana za tekuću godinu.

Za subvenicije je ukupno planirano 84,4 milijarde dinara, od toga 31,6 milijardi za poljoprivredu (3,7 milijardi više nego sada), dok je za privredu namenjeno 14,3 milijarde (223 miliona dinara manje). Samo RTB „Boru“, da bi održao likvidnost, potrebna je injekcija od dve milijarde dinara. Železnicama sleduje 15,89 milijardi, a dotacije za puteve iznose 6,5 milijardi dinara.

Ministar trgovine i turizma Rasim Ljajić tvrdi da nisu prekoračili limit koji su dobili od Ministarstva finansija.

- Trudimo se da štedimo i da sredstva u budžetu koristimo na najracionalniji način – rekao je Ljajić i dodao da planirani budžet za to ministarstvo iznosi oko 3,48 milijardi.


RATE ZA KREDITE

KAMATE na kredite koje je Srbija podigla prethodnih godina u 2017. će nas koštati najmanje 134 milijarde dinara. Istovremeno, republička kasa planira da izmiri i deo glavnice zajmova javnih preduzeća za koje je ranije garantovala. To će odneti još oko 39 milijardi dinara. Srbija bi, na opštem niovu, narednu godinu trebalo da završi sa „minusom“ od blizu 75 milijardi dinara. To je 1,7 odsto bruto domaćeg proizvoda

IZvor: Novosti

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*