Burna sednica Nacionalnog prosvetnog saveta: Informatika nije obavezna, Verbić razočaran

lipkovski1
Informatika i računarstvo neće biti obavezan predmet od petog razreda osnovne škole od iduće školske godine, odlučio je danas Nacionalni prosvetni savet (NPS).
To znači da postojeći predmet tehničko i informatičko obrazovanje ostaje nepromenjen, sa postojećim fondom od dva časa nedeljno. Izmene u sadržaju pretrpeće izborni predmet informatika i računarstvo, koji đaci uče u višim razredima osnovne škole, a biće osavremenjeni i programi izbornog predmeta od igračke do računara (od prvog do četvrtog razreda osnovne) i obaveznog informatika i računarstvo u gimnazijama i srednjim stručnim školama.

Predlog Ministarstva prosvete da informatika bude obavezna u višim razredima osnovne škole dobio je podršku samo tri člana NPS-a, dok je velika većina bila protiv. Predstavnici Ministarstva prosvete ne kriju razočaranje zbog ovakvog raspleta, a ministar prosvete Srđan Verbić napisao je na svom Tviter nalogu posle sednice NPS da je to “žalosno loša odluka”.

U današnjoj diskusiji ocenjeno je da je predlog Ministarstva dobar, ali je bilo zamerki jer je urađen na brzinu i što je NPS ponovo doveden u situaciju da u vremenskom tesnacu odlučuje o nečemu što treba da startuje već od septembra. Ukazano je i da škole nisu tehnički opremljene za ovakvu promenu i da nema dovoljno računarskih učionica, što je dematovala Snežana Marković, pomoćnica ministra prosvete, koja je juče branila predlog Ministarstva.

Ipak, predsednik NPS Aleksandar Lipkovski je naveo da je od mnogih nastavnika iz škola dobio informaciju da postoje problemi u funkcionisanju računarskih kabineta. On je naveo i da nije rešeno pitanje tehničkog održavanja, za šta je potrebno zaposliti nekoga. Lipkovski je ocenio da je predlog Ministarstva dobar, ali da ne vidi razlog zašto mora da počne da se primenjuje već od septembra. Na sednici se čulo i da bi u narednom periodu predlog trebalo doraditi i obezbediti preduslove da informatika postane obavezna u osmoletkama od školske 2017-18. godine.

Ideja o razdvajanju tehničkog i informatičkog obrazovanja na dva predmeta mesecima je predmet sporenja Snežane Marković i predstavnika informatičkog “sektora” i s druge strane nastavnika tehničkog i informatičkog obrazovanja. I na jučerašnjoj sednici argumente su ukrstili predstavnici Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija sa članovima dva društva nastavnika tehničkog i informatičkog obrazovanja, koji su ukazali da brojne manjkavosti predloga Ministarstva prosvete – od toga kako je birana radna grupa, da su novi planovi i programi tehničkog obrazovanja neprimenjivi, da u osnovnim školama ne postoje uslovi za uvođenje informatike kao obaveznog predmeta…

Grupa nastavnika tehničkog svoje nezadovoljstvo je iskazala i na protestu ispred Palate Srbije, uoči početka sednice NPS-a.

Izvor: Danas

2 komentara na Burna sednica Nacionalnog prosvetnog saveta: Informatika nije obavezna, Verbić razočaran

  1. radica kaže:

    Ko je Tatjana Delic iz Krusevca?

  2. milica kaže:

    Deca biraju izborne predmete po svom interesovanju. Kao roditelj smatram da nije dobro uvoditi informatiku kao obavezan predmet jer nam postaju deca zavisna od računara. Strada kičma i oči.A šta dobijaju više nego sada. Imaće isto znanje.

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*