Četvorka jaka kao petica

Osnovna škola „Kosta Trifković“ jedina je osnovna škola u Srbiji odnosno Novom Sadu koja je dobila najvišu ocenu – četvorku od prosvetnih savetnika Ministarstva prosvete. Prošle godine provereno je 125 škola,
  • Osnovna škola "Kosta Trifković"
  • Osnovna škola „Kosta Trifković“

a Ministarstvo prosvete najavljuje proveru 400 objekata. Timovi prosvetnih savetnika obilaze škole, proveravaju kako su organizovani časovi, pregledaju izveštaje, razgovaraju sa nastavnicima, učenicima, đačkim parlamentom, roditeljima… Takođe, veoma im je bitno kako se po školama sprovodi inkluzivna nastava.

 

Kako za „Dnevnik“ objašnjava direktor škole „Kosta Trifković“Milan Spasojević, nekoliko savetnika je svakodnevno dolazilo u školu, a tražili su prošlogodišnji i ovogodišnji plan rada škole. Spasojeviću je odmah rečeno da cilj eksterne kontrole nije kažnjavanje, već da timovi dolaze da  pomognu školama u prevazilaženju svih problema u svakodnevnom radu.

- Veoma smo zadovoljni ocenom, što potvrđuje sav naš trud i rad sa decom. Ponosan sam na svoj kolektiv, na đake i njihove roditelje. Inače, kada steknu pravu sliku o nekoj školi, ocenjivači sačine akcioni plan mera šta bi trebalo dalje raditi kako bi se te ustanove popravile. Kod nas nije bilo nikakvih zamerki – kaže Spasojević.

Savetnici su ocenjivali programe, planove, prilagođenost nastave đacima, koliko je škola bezbedna, kakva je saradnja na svim nivoima, kvalitet ljudskih resursa… Sponje vrednovanje u svim školama u Srbiji biće završeno za pet godina, kada će početi novi ciklus provere kvaliteta i uslova prosvetnog rada.

Lj. Natošević
Standardi

Da bi neka škola dobila najvišu ocenu, potrebno je da ispuni više od 70 odsto svih standarda, među kojima sve ključne uslove. Za ocenu tri treba ispuniti 50 odsto standarda, ali 75 odsto ključnih, za dvojku više od 30 odsto svih standarda i polovinu svih ključnih normi. Ako neko bude ocenjen jedinicom, dobiće spisak stvari koje treba da popravi.

Izvor „Dnevnik“

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*