Четворка јака као петица

Основна школа „Коста Трифковић“ једина је основна школа у Србији односно Новом Саду која је добила највишу оцену – четворку од просветних саветника Министарства просвете. Прошле године проверено је 125 школа,
  • Основна школа "Коста Трифковић"
  • Основна школа „Коста Трифковић“

а Министарство просвете најављује проверу 400 објеката. Тимови просветних саветника обилазе школе, проверавају како су организовани часови, прегледају извештаје, разговарају са наставницима, ученицима, ђачким парламентом, родитељима… Такође, веома им је битно како се по школама спроводи инклузивна настава.

 

Како за „Дневник“ објашњава директор школе „Коста Трифковић“Милан Спасојевић, неколико саветника је свакодневно долазило у школу, а тражили су прошлогодишњи и овогодишњи план рада школе. Спасојевићу је одмах речено да циљ екстерне контроле није кажњавање, већ да тимови долазе да  помогну школама у превазилажењу свих проблема у свакодневном раду.

- Веома смо задовољни оценом, што потврђује сав наш труд и рад са децом. Поносан сам на свој колектив, на ђаке и њихове родитеље. Иначе, када стекну праву слику о некој школи, оцењивачи сачине акциони план мера шта би требало даље радити како би се те установе поправиле. Код нас није било никаквих замерки – каже Спасојевић.

Саветници су оцењивали програме, планове, прилагођеност наставе ђацима, колико је школа безбедна, каква је сарадња на свим нивоима, квалитет људских ресурса… Споње вредновање у свим школама у Србији биће завршено за пет година, када ће почети нови циклус провере квалитета и услова просветног рада.

Љ. Натошевић
Стандарди

Да би нека школа добила највишу оцену, потребно је да испуни више од 70 одсто свих стандарда, међу којима све кључне услове. За оцену три треба испунити 50 одсто стандарда, али 75 одсто кључних, за двојку више од 30 одсто свих стандарда и половину свих кључних норми. Ако неко буде оцењен јединицом, добиће списак ствари које треба да поправи.

Извор „Дневник“

Коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

*

code

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*