Četvrtina osnovaca ne ide na časove informatike

Računarski kabinet - OŠ Ognjen Prica

ČETVRTINA osnovaca uopšte ne ide na časove Informatike i računarstva, jer je ovaj predmet izborni. Predmet Od igračke do računara bira svega 7,5 odsto učenika nižih razreda osnovne škole – pokazuju podaci Ministarstva prosvete. I male su šanse da se ovi procenti poprave, s obzirom na odluku Nacionalnog prosvetnog saveta da informatika ostane izborni predmet i naredne školske godine.Samo tri od ukupno 43 člana NPS podignutom rukom podržala su predlog ministarstva da Informatika i računarstvo budu obavezan predmet od petog do osmog razreda. Podrška je bila još “tanja” za prethodnu verziju predloga, u kome je informatika izmeštena iz predmeta Tehničko i informatičko obrazovanje (TIO).

- Iznenadilo me je što je predlog dobio tako malu podršku, ali ne mislim da su svi sa istim motivima bili protiv – smatra Snežana Marković, pomoćnica ministra prosvete, koja je pred NPS branila predlog. – Nije u redu da se pozivaju na to da škole nisu tehnički opremljene, kada to nije istina. Samo 15 škola u celoj Srbiji nema informatičke kabinete. Ako ih je više, onda treba da objasne kako su do sada držali nastavu TIO, pošto su i za nju potrebni kompjuteri. Nije tačan ni argument da bi nastavnici tehničkog ostali bez posla. Možda bi novi model tražio da se na nivou cele Srbije uposli 10 do 20 nastavnika informatike.

Zavod za unapređivanje kvaliteta obrazovanja, koji je inače zadužen za pisanje nastavnih planova i programa, ipak, imao je niz primedaba na to kako je radna grupa Ministarstva prosvete izmenila planove i programe za ovaj predmet. U pismu koje su poslali Ministarstvu zameraju što je za ovako važan i veliki posao predviđen rad od svega tri nedelje, ukazuju da zahtevi nisu u skladu sa uzrastom učenika, da nije sve precizno i razumljivo… Snežana Marković, sa druge strane, brani radnu grupu, govoreći da su taj posao uradili dobro, brzo i besplatno.

Ali i članovi NPS imali su uglavnom zamerki na pojedine stavke ovog dokumenta i na to da li je on primenljiv. Niko naglas nije bio protiv ideje da informatika postane obavezna. Jedan od onih koji nije podržao predlog ministarstva bio je prof. dr Rade Doroslovački, član NPS i dekan novosadskog Fakulteta tehničkih nauka:

- Ljudi sa našeg fakulteta trebalo je da budu uključeni u ovu radnu grupu, jer imamo mnogo dobrih ideja. Program kako ga je napravilo ministarstvo jednostavno nije dobar i ne uči decu da misle i rešavaju probleme. Niko od članova nije rekao da ne želi obaveznu informatiku. Jednostavno nismo mogli da podržimo loš program.

PODRŠKA „MAJKROSOFTA“

UVOĐENjE informatike kao obaveznog predmeta podržava i Milan Novaković iz „Majkrosoft razvojnog centra“.

- Inicijativa Ministarstva prosvete je odlična i cela radna grupa uložila je mnogo energije da se stvari unaprede – kaže Novaković. – Usavršavanje u IT sektoru mladima daje šansu da i u Srbiji imaju svetsku karijeru. Ulaganja se relativno mala, a resursi lako dostupni.

Izvor: Novosti

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*