Четвртина основаца не иде на часове информатике

Računarski kabinet - OŠ Ognjen Prica

ЧЕТВРТИНА основаца уопште не иде на часове Информатике и рачунарства, јер је овај предмет изборни. Предмет Од играчке до рачунара бира свега 7,5 одсто ученика нижих разреда основне школе – показују подаци Министарства просвете. И мале су шансе да се ови проценти поправе, с обзиром на одлуку Националног просветног савета да информатика остане изборни предмет и наредне школске године.Само три од укупно 43 члана НПС подигнутом руком подржала су предлог министарства да Информатика и рачунарство буду обавезан предмет од петог до осмог разреда. Подршка је била још “тања” за претходну верзију предлога, у коме је информатика измештена из предмета Техничко и информатичко образовање (ТИО).

- Изненадило ме је што је предлог добио тако малу подршку, али не мислим да су сви са истим мотивима били против – сматра Снежана Марковић, помоћница министра просвете, која је пред НПС бранила предлог. – Није у реду да се позивају на то да школе нису технички опремљене, када то није истина. Само 15 школа у целој Србији нема информатичке кабинете. Ако их је више, онда треба да објасне како су до сада држали наставу ТИО, пошто су и за њу потребни компјутери. Није тачан ни аргумент да би наставници техничког остали без посла. Можда би нови модел тражио да се на нивоу целе Србије упосли 10 до 20 наставника информатике.

Завод за унапређивање квалитета образовања, који је иначе задужен за писање наставних планова и програма, ипак, имао је низ примедаба на то како је радна група Министарства просвете изменила планове и програме за овај предмет. У писму које су послали Министарству замерају што је за овако важан и велики посао предвиђен рад од свега три недеље, указују да захтеви нису у складу са узрастом ученика, да није све прецизно и разумљиво… Снежана Марковић, са друге стране, брани радну групу, говорећи да су тај посао урадили добро, брзо и бесплатно.

Али и чланови НПС имали су углавном замерки на поједине ставке овог документа и на то да ли је он применљив. Нико наглас није био против идеје да информатика постане обавезна. Један од оних који није подржао предлог министарства био је проф. др Раде Дорословачки, члан НПС и декан новосадског Факултета техничких наука:

- Људи са нашег факултета требало је да буду укључени у ову радну групу, јер имамо много добрих идеја. Програм како га је направило министарство једноставно није добар и не учи децу да мисле и решавају проблеме. Нико од чланова није рекао да не жели обавезну информатику. Једноставно нисмо могли да подржимо лош програм.

ПОДРШКА „МАЈКРОСОФТА“

УВОЂЕЊЕ информатике као обавезног предмета подржава и Милан Новаковић из „Мајкрософт развојног центра“.

- Иницијатива Министарства просвете је одлична и цела радна група уложила је много енергије да се ствари унапреде – каже Новаковић. – Усавршавање у ИТ сектору младима даје шансу да и у Србији имају светску каријеру. Улагања се релативно мала, а ресурси лако доступни.

Извор: Новости

Коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

*

code

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*