Janković: Bojim se da nas čekaju štrajkovi u školama

Jasna Janković, predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, izjavila da prvog septembra neće biti štrajka, ali je dodala da to ne znači da ga neće biti i tokom godine. Čekamo platne razrede i zakon, i bojim se da će nas čekati štrajkovi, rekla je ona u Novom danu.

Školska godina počinje u utorak. Veći deo prošle, prosvetni radnici proveli su u štrajku, nezadovoljni, pre svega, smanjenjem plata u okviru vladinih mera štednje, ali i nepostojanjem platnih razreda i uopšte, stanjem u prosveti.

 

Prosveta je skrajnuta iz svih vladinih priča, i to ne samo kod ove Vlade, kaže Jankovićeva. Ona kaže da je prosveta dobila dobar kolektivni ugovor, ali da se po pitanju platnih razreda nije pomerilo od početka.

Nismo videli Zakon, ministarka Kori Udovički govori da se taj zakon radi, ali nikada nismo pozivani na sastanke radne grupe, navodi ona. Jankovićeva podseća da je Vlada rekla da će platni razredi stupiti na snagu 1. januara 2016, a da od toga još nema ničega. Vlada se obavezala i nadamo se da će Vlada to i uraditi, dodaje ona.

Prosveta se nalazi pre velikim izazovima, najavljena su otpuštanja. Jankovićeva je, pored toga, istakla da su uslovi u kojima rade takođe jedna od stvari na koje žele da skrenu pažnju. Navela je i da su visokoobrazovani ljudi, kojih ima preko 70 odsto u prosveti, nekako skrajnuti.

Izvor:  n1info.com

Jedan komentar na Janković: Bojim se da nas čekaju štrajkovi u školama

  1. Petra kaže:

    U najmanju ruku SRAMNO JE sto jedan naplacivac pijacnine sa trogodisnjom srednjom skolom u komunalnom preduzecu ima vecu platu od profesora! Da li nasa drzava zeli da ljude pretvori u potpuno stupidne, neobrazovane i besmislene osobe koje po vasceli dan gledaju rialitije u koje se ulaze hiljade i hiljade evra ne bi li nam drustvu i naciji bio potpuno ispran mozak?? Pa sramno je otpustiti i jednog profesora a kamoli masu njih. Zar su profesori najkriticniji rasipnici budzeta?

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*