Јанковић: Бојим се да нас чекају штрајкови у школама

Јасна Јанковић, председница Уније синдиката просветних радника Србије, изјавила да првог септембра неће бити штрајка, али је додала да то не значи да га неће бити и током године. Чекамо платне разреде и закон, и бојим се да ће нас чекати штрајкови, рекла је она у Новом дану.

Школска година почиње у уторак. Већи део прошле, просветни радници провели су у штрајку, незадовољни, пре свега, смањењем плата у оквиру владиних мера штедње, али и непостојањем платних разреда и уопште, стањем у просвети.

 

Просвета је скрајнута из свих владиних прича, и то не само код ове Владе, каже Јанковићева. Она каже да је просвета добила добар колективни уговор, али да се по питању платних разреда није померило од почетка.

Нисмо видели Закон, министарка Кори Удовички говори да се тај закон ради, али никада нисмо позивани на састанке радне групе, наводи она. Јанковићева подсећа да је Влада рекла да ће платни разреди ступити на снагу 1. јануара 2016, а да од тога још нема ничега. Влада се обавезала и надамо се да ће Влада то и урадити, додаје она.

Просвета се налази пре великим изазовима, најављена су отпуштања. Јанковићева је, поред тога, истакла да су услови у којима раде такође једна од ствари на које желе да скрену пажњу. Навела је и да су високообразовани људи, којих има преко 70 одсто у просвети, некако скрајнути.

Извор:  n1info.com

Један коментар на Јанковић: Бојим се да нас чекају штрајкови у школама

  1. Petra каже:

    U najmanju ruku SRAMNO JE sto jedan naplacivac pijacnine sa trogodisnjom srednjom skolom u komunalnom preduzecu ima vecu platu od profesora! Da li nasa drzava zeli da ljude pretvori u potpuno stupidne, neobrazovane i besmislene osobe koje po vasceli dan gledaju rialitije u koje se ulaze hiljade i hiljade evra ne bi li nam drustvu i naciji bio potpuno ispran mozak?? Pa sramno je otpustiti i jednog profesora a kamoli masu njih. Zar su profesori najkriticniji rasipnici budzeta?

Коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

*

code

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*