Da li su đačke ekskurzije (bile) dobra „tezga”?

eskurzije2
Ministarstvo prosvete poslalo je upustvo direktorima osnovnih i srednjih škola u Srbiji da se ubuduće uvede jedinstvena tarifa za dnevnice nastavnika koje se dobijaju za ekskurziju. U upustvu se, naime, zahteva da se dosadašnje nadoknade smanje i predlaže da se nastavnicima ubuduće isplaćuje uobičajena dnevnica od oko 2.500 dinara po đaku.
 Predsednik Foruma srednjih stručnih škola Milorad Antić objašnjava da dnevnice određuje savet roditelja, te da one u 90 odsto slučajeva iznose i do 35 evra po učeniku.
Oko 85 odsto celokupne cene ekskurzije odnosi se na sam aranžman, dok preostali iznos ide na troškove za dnevnice nastavnika ili profesora, vođe puta, što je najčešće direktor ili zamenik, kao i lekara – rekao je Antić.

Problem ekskurzija odjednom je ponovu u prvom planu, ističe predsednik Foruma beogradskih gimnazija Miodrag Sokić, i to kako s aspekta tendera tako i dnevnica. On podseća na to da ni tender ni dnevnice nisu ništa novo jer su postojali i ranije.

– Problem je nastao kada je izašla uredba da pravna lica svaki dospeli račun moraju platiti u roku od 45 dana. U suprotnom, sledi blokada računa. Budući da biznis s ekskurzijama počiva na višemesečnom otplaćivanju rata, ta izmena je direktore škola i roditelje okrenula protiv ekskurzija jer roditelji nemaju da plate 350 do 400 evra ođednom. Škole su masovno počele da odustaju od izvođenja ekskurzija, a turistički lobi je alarmirao Ministarstvo. Onda se Ministarstvo prosvete ođednom dosetilo da su naknade nastavnicima za čuvanje dece na ekskurzijama  prevelike pa je u javnost plasirao priču o dnevnicama – objašnjava Antić, dodajući da je tačno da su naknade relativno velike, kao i da neke škole preteruju, ali i da ih na to “nukaju” i Ministarstvo prosvete i turističke agencije da bi održali posao.

No, cela priča koja se u Srbiji već godinama priča i na šta su mnogi roditelji ukazivali jer su im ekskurzije bile preskupe, zapravo je posledica nespremnosti škola da počnu da primenjuju Zakon o javnim nabavkama, koji je stupio na snagu još 1. aprila ove godine. Naime, ni prosvetari, kao što je to bio slučaj i s apotekarima i sa zdravstvenim ustanovama, nisu shvatili šta znači stupanje na snagu tog zakona i kako se prema njemu sada raspisuje tender za ekskurzije. Primena novih zakonskih rešenja zapravo znači da se za ekskurzije raspisuju tenderi kao i za sve ostale javne nabavke. Škole su, kao i ranije, ponude za izvođenje ekskurzije prikupljale putem oglasa u novinama, a ne na sajtu Uprave za javne nabavke. Novina je i to da po novim pravilima izbor turističke agencije putem tendera sprečava mogućnost da se oglasi “nameštaju” za određene ponuđače, i to po pravilu one koji su nastavnicima ili profesorima davali veće dnevnice, a sve to naplaćivali od učenika. Škole su sada obavezne da, uz poziv za podnošenje ponuda, napišu detaljan program gde sve žele da učenici putuju i kakvu uslugu očekuju, tako da je jedini parametar za izbor agencije koja sve to može obezbediti – cena.

Uz nova zakonska pravila koja su dočekana nespremno, na snagu je za prosvetare stupila i Uredba o naknadama državnih službenika, kojom je utvrđeno da dnevnice za nastavnike i profesore koji idu s decom na ekskurzije mogu iznositi od 2.500 do 2.700 dinara, i to isključivo u neradnom danu.

– Ukoliko te aktivnosti i obaveze imaju u radnoj sedmici, ne mogu se dodatno plaćati na taj način. Pre svega, učinićemo da letovanja, zimovanja, odlasci na ekskurzije na jednodnevne izlete, višednevne izlete i bilo kakve ostale aktivnosti budu pod većom lupom javnosti – poručuje pomoćnik ministra prosvete Ljubiša Antonijević.

LjMalešević

Bez olakšica za organizatore đačkih ekskurzija

Turističke agencije koje organizuju đačka obrazovna putovanja neće biti izuzete od primene zakoni o javnim nabavkama i rokovima plaćanja, izjavili su danas predstavnici ministarstava privrede i finansija, kao i Uprave za javne nabavke. Oni smatraju da ne postoje razlozi za izuzeće  đačkih obrazovnih putovanja od primene navedenih zakona i podsećaju na preporuku od 15. avgusta  2013. koju je Ministarstvo finansija uputilo svim osnovnim i srednjim školama. Inače, preporuku su predstavnici turističke privrede ocenili kao teško primenjivu.

Ko će na kraju platiti

Pošto su ekskurzije kao jedan od najvećih izvora korupcije u prosveti nešto što postoji godinama, jasno je da će uz primenu novih zakonskih propisa, ali i Uredbe Vlade Srbije o naknadama državnih službenika, morati doći do novog načina organizovanja đačkih putovanja. Da li će to ići lako ili će cenu na kraju platiti samo učenici time što niko više neće hteti da ih vodi na ekskurzije koje su dosad bile dobre “tezge”, ostaje da se vidi.

Izvor Dnevnik

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*