Direktor škole sam sebi predložio povišicu za 30 odsto

karlovacka_2_nasa

Školski odbor Karlovačke gimnazije doneo je odluku da se direktoru te škole Radovanu Kovačeviću poveća plata za 30 odsto od novembra, a sredstva za ovu namenu biće obezbeđena iz sopstvenih prihoda škole, saznaje Danas.
Predlog da mu se poveća plata potekao je od samog direktora, koji je na sednici Školskog odbora svoj zahtev obrazložio činjenicom da država nije uvela platne razrede. Kako se navodi u zapisniku, u koji je Danas imao uvid, Kovačević smatra da je svojim aktivnostima i vremenom provedenim u školi zaslužio povišicu i da je takva odluka u skladu sa zakonom i posebnim kolektivnim ugovorom.

Ministar prosvete Mladen Šarčević kaže za Danas da nije moralno da direktor neke obrazovne ustanove sebi poveća platu na osnovu odluke Školskog odbora, a da novac ne uloži u podizanje kvaliteta nastave i uslova za rad i učenje.

– Zakonom o platama propisano je da ustanova može da poveća platu zaposlenima do 30 odsto iz sopstvenih prihoda, uz saglasnost nadležnog organa. Ukoliko je u Karlovačkoj gimnaziji nešto učinjeno mimo zakona, postupaće nadležna inspekcija – poručuje Šarčević.

Školski odbor se u obrazloženju svoje odluke poziva na član 28 Posebnog kolektivnog ugovora (PKU) za osnovne, srednje škole i domove učenika, kojim je predviđeno da „zaposleni ima pravo na uvećanje plate u visini do 30 odsto od visine plate, koje se isplaćuje iz sopstvenih prihoda koje ostvari ustanova“.

– Tačno je da je školski odbor jednoglasno doneo takvu odluku. Kada sam glasao za mene je bilo opredeljujuće direktorovo obećanje da će nagrađivati kolege iz istog fonda – kaže za Danas predsednik Školskog odbora Rastko Pavlov, inače profesor u Karlovačkoj gimnaziji.

Sednici Školskog odbora prisustvovalo je pet, od ukupno devet članova i to dva predstavnika zaposlenih, dva roditelja i jedan član iz reda lokalne samouprave. Na pitanje kako je moguće da Školski odbor zaseda u decembru, a da odluka o povećanju plate važi od novembra, Pavlov tvrdi da odbor nije odlučivao o momentu od kada će važiti povišica „već da je to stvar sekretara i direktora škole“. Međutim, u odluci Školskog odbora decidno piše da da se Kovačeviću plata povećava počev od novembra 2018.

Deo zaposlenih u Karlovačkoj gimnaziji koji se obratio našem listu tvrdi da je odluka Školskog odbora nezakonita, jer pomenuti član 28 PKU kaže da se pravo zaposlenog na uvećanje plate može utvrditi kolektivnim ugovorom kod poslodavca, a to je Karlovačka gimnazija. Veruju da takav pojedinačni kolektivni ugovor škola nema. Ukazuju i da je istim članom precizirano da je poslodavac dužan da obavesti sindikat o raspodeli sredstava iz sopstvenih prihoda koje škola ostvari, a nijedan od predstavnika dva školska sindikata nije bio prisutan na sednici Školskog odbora.

Predsednici sindikata u toj školi Aleksandar Trebaticki i Zdravko Mutin nisu želeli da komentarišu odluku Školskog odbora, jer, kako su nam rekli, sednici nisu prisustvovali. Inače, na dnevnom redu nije bila planirana tačka o povećanju plate direktoru već je on taj zahtev izneo na samoj sednici.

Komentar direktora Karlovačke gimnazije nismo dobili do zaključenja ovog izdanja Danasa.

Jović: Osnov za smenu direktora

Zvonimir Jović, predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Vojvodine, ocenjuje da je u ovom slučaju prekršen i zakon i PKU i da je ovo osnov da ministar prosvete smeni direktora Karlovačke gimnazije.

– Po Zakonu o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja direktor nije zaposlen u školi i na njega ne može da se primeni pomenuti član PKU. Taj član važi za zaposlene, ali se ne može primenjivati tokom cele godine – ističe Jović.

Izvor: Danas

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*