Direktori škola ćute jer ne žele da budu krivi

0702foto-betaphoto-milos-miskov

Ministar prosvete se nikad nije isticao u naročito mudrim izjavama, ali ovaj odnos koji je pomenuo se mora posmatrati u relativnom smislu.

To je jako dobro u odnosu na jun, jul i avgust, ali bi bilo bolje da je niži – komentariše epidemiolog Zoran Radovanović ocenu ministra Mladena Šarčevića da je dobar rezultat to što je za 16 dana škole od korona virusa obolelo 20 odraslih i 52 učenika, od ukupno 850.000 đaka.

Šarčević je juče rekao da je u osnovnim školama u Srbiji obolelo 27 učenika, da u srednjim školama ima 25 pozitivnih đaka, da ima i obolelih nastavnika, spremačica i jedan direktor. Prema njegovoj oceni, škola je zasad najbezbednije mesto. Ministar je izneo podatak da je u prestonici zaraženo 16 osnovaca, a u Gradskom zavodu za javno zdravlje Beograda rečeno je Danasu da nemaju nijedan prijavljen slučaj zaraženih srednjoškolaca. Zoran Radovanović se slaže sa ocenom svog kolege Predraga Kona da je malo verovatno da među učenicima srednjih škola u Beogradu nema zaraženih.

– Mi smo u školsku godinu ušli sa stotinak novootkrivenih dnevno u Srbiji, što pokazuje da epidemiološka situacija nije bila idealna. Stotinak novootkrivenih znači mnogo više stvarno novozaraženih. Jasno je da je polazak đaka u školu mogao samo da pospeši učestalost zaražavanja i sigurno se to dešava, jedino što promiče ispod radara epidemiološke službe, zato što i nema naročito dobar nadzor nad tom bolešću. Dakle, bilo bi zaprepašćujuće da nijedan srednjoškolac u Beogradu nije zaražen, ali budući da su to mladi ljudi, najverovatnije kod njih zaraza protiče ili bez simptoma ili sa minimalnim simptomima na koje ne obraćaju pažnju, kaže Radovanović za Danas.

Direktori škola ćute jer ne žele da budu krivi 2

Jasna Janković, predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, kaže za Danas da ne može da tvrdi da je ukupan broj obolelih u školama dobar ili loš rezultat. Ako se pogleda ukupan broj učenika, čini joj se da rezultat jeste dobar, ali s druge strane ukazuje da je veliko pitanje koliko je zaraženih slučajeva koji nisu prijavljeni. Janković navodi primer iz jedne osnovne škole u Čačku, u kojoj je učiteljica nakon što je dobila rezultat da je pozitivna na korona virus, celo odeljenje prevela na onlajn učenje. Janković pita kako se računaju njeni đaci. Ni njoj ne deluje realno podatak da u Beogradu nema nijednog obolelog srednjoškolca.

– Napravljena je takva atmosfera da je za svako zaražavanje korona virusom odgovoran direktor škole, što znači da direktori do poslednjeg trenutka neće ništa da prijave jer će se smatrati da su nesposobni. Zbog takve atmosfere se na neki način to zataškava, smatra Janković.

Zoran Radovanović napominje da se u narednom periodu može očekivati porast broja zaraženih, ne samo zbog povratka turista, već i zbog useljavanja studenata u studentske domove i početka semestra na visokoškolskim ustanovama 1. oktobra. Komentarišući to što je učeničkim domovima naloženo da isprazne 50 odsto kapaciteta, a takvo ograničenje ne važi za studentske domove, Radovanović kaže da je jasno o čemu se tu radi:

– Vlast je jednom pokušala da pipne studente pa je dobila masovne demonstracije. Dobili su poruku da studentsku populaciju ne smeju da diraju, pa onda kinje srednjoškolce – ističe Radovanović, koji odluku da u učeničkim domovima u istom trenutku sme da boravi do 50 odsto korisnika ocenjuje kao neodgovornu i nehumanu.

Kada je reč o malom broju zaraženih nastavnika, sagovornik Danasa podseća da su zaposleni u školama obavezni da sve vreme nose maske, ali da i tu postoji mogućnost većeg zaražavanja. Na pitanje šta treba da bude prelomni trenutak za donošenje odluke o zatvaranju škola i prelasku na onlajn učenje, Radovanović odgovara da ne postoji fiksna i univerzalna brojka, te da je u nekim zapadnim zemljama kriterijum 30 odsto zaraženih.

Sve zavisi od Ministarstva

Nevolja je što je kod nas sve centralizovano, sve zavisi od Ministarstva. Mnogo bi bilo bolje da škole imaju veću slobodu da prema svojim specifičnostima organizuju nastavu i da mere budu vezane za lokalne prilike, odnosno da se mere primenjuju prema lokalnoj epidemiološkoj situaciji. Bilo bi potrebno da Krizni štab svakog dana obaveštava koliko je novootkrivenih u svakom gradu u Srbiji, oni te podatke imaju, ali ih iz određenih razloga kriju – ukazuje Radovanović.

Izvor: Danas

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*