Đački dinar samo dobrom voljom roditelja

07-hugo
U srednjim školama u Vojvodini i pred početak ove školske godine planiraju da savetima roditelja – čim se polovinom septembra posle prvih roditeljskih sastanaka popune predstavnicima odeljenja prvaka – predlože da izglasaju plaćanje „đačkog dinara“.

U pokrajini je ovo već tradicija, koja svake godine izaziva različite komentare. Deo roditelja srednjoškolaca tuži se da im ovaj namet teško pada, a u školama kažu da ni s jednog nivoa finasiranja ne dobijaju dovoljno novca, te da jedino na ovaj način uspevaju da održe koliki-toliki standard, dok Ministarstvo prosvete svake godine podseti da „đački dinar“ mora biti dobrovoljan i da  se njegovom uplatom u školama ništa ne sme uslovljavati.

Na Aktivu direktora srednjih škola novosadske regije dogovoreno je  da savetima roditelja predložimo da i ove godine, kao i prethodnih šest, u gimnazijama, koje ne mogu ništa da zarade sa strane i zavise samo od buyetskog finansiranja, to bude 3.000 dinara, a u srednjim stručnim školama, koje uglavnom imaju i neke dodatne prihode, 2.500 dinara – kaže predsednik tog aktiva direktora i direktor Srednje škole „Mileva Marić Ajnštajn“ u Novom Sadu dr Stanko Matić. – Predložili smo i da se ova svota plati u tri rate, od septembra, pa do kraja prvog polugodišta. Roditelji koji ne mogu da izdvoje ovoliko, mogu da plate i deo ili da budu potpuno oslobođeni plaćanja.

Direktori srednjih škola  u Somboru o plaćanju „đačkog dinara“ razgovaraće na Aktivu u petak, a po rečima direktorke Medicinske škole u ovom gradu Radojke Potkonjak, do sada je bila praksa da se o visini tog izdvajanja odlučuje na savetu roditelja, koji ga posle toga plaćaju u vreme kada im to odgovara tokom cele godine…

Izvor: dnevnik.rs

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*