Do kraja godine još jedna povišica prosvetarima

sindikat-678x382

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije zatražila je da se plate zaposlenima u prosveti povećaju za 10 odsto od 1. maja, dok ministar prosvete Mladen Šarčević poručuje da „postoji dobra namera“ da obrazovanje dobije još jednu povišicu do kraja godine.On kaže da ne želi da licitra, ali da je takvu najavu više puta izneo predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Kako je rekao, država nije ni maćeha, ni dušmanin, sve što može ona izdvaja, ali da ljudi moraju da shvate da je obrazovanje, kao i zdravstvo, skupa kategorija.

Rukovodstvo Unije sindikata prosvetnih radnika danas je održalo konferenciju za novinare ispred zgrade Ministarstva prosvete, na kojoj su ukazali da nema socijalnog dijaloga i da ih šest meseci niko nije pozvao na razgovor. Jasna Janković, predsednica Unije, rekla je da od oktobra nemaju informaciju šta se dešava sa platnim razredima, niti znaju šta će biti sa racionalizacijom mreže škola, koja treba da stupi od 1. septembra.

Po završetku konferencije novinare je primio ministar prosvete Mladen Šarčević, koji je kazao da je Unija mogla da koristi salu za sastanke u Ministarstvu. On tvrdi da je apsolutno otvoren za razgovore, da sindikati znaju da u njemu imaju „saradnika i saveznika“, te da su uključeni u sve što Ministarstvo radi. Obe strane u jednom su saglasne – što pre treba ukinuti Zakon o zabrani zapošljavanja u javnom sektoru, kako bi se rešio status zaposlenih na određeno vreme u prosveti.

I dok Unija traži promenu Posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u osnovnim, srednjim školama i domovima učenika, Šarčević smatra da je naš kolektivni odgovor najbolji u Evropi.

Zvonimir Jović iz Unije kaže da je bilo dogovoreno da rad na izmenama PKU počne do 1. marta, ali da sindikat niko nije pozvao na razgovore.

– Bili smo prinuđeni da dva puta potpišemo produženje važenja postojećeg PKU. Unija ima svoj predlog novog PKU već godinu i po dana. Tražili smo topli obrok i regres, priznavanje minulog rada kod svih poslodavaca, plaćanje izvođenja više od četiri nastavna programa, da se kolegama pred penzijom smanji broja časova, a da im se poveća neki drugi posao, poput obuke mlađih kolega. Naš predlog je i da se priznaju troškovi prevoza ako se promeni mesto prebivališta, da se uvedu redovni sistematski pregledi za zaposlene u prosveti…- naveo je Jović.

Unija je juče zatražila da se zaposlenima isplati po 25.000 dinara za pet Svetosavskih nagrada, koje predviđa PKU, za šta je potrebno 2,5 milijardi dinara. Isti iznos traže i na ime ostvarenih ušteda od zbrinjavanja tehnoloških viškova, kao i da se administrativnim radnicima i domarima sa četvrtim stepenom stručne spreme koriguje sadašnji koeficijent od 8,62 na 13,42 koliko iznosi koeficijent četvrtog stepena u nastavi (a ne da se dotiraju do minimalne cene rada).

– Takođe zahtevamo da se koeficijent šefa računovodstva sa šestim stepenom od 13,73 koriguje na 14,88 koliko iznosi koeficijent šestog stepena u nastavi – rekao je član Predsedništva Unije Vladimir Adžić.

Povodom zahteva sindikata da se povećaju plate koordinatorima elektronskih dnevnika za 10 odsto, ministar je poručio da to treba da bude sastavni deo 40-časovne radne nedelje.

U maju nastavak izrade platnih razreda

Što se tiče platnih razreda, Mladen Šarčević je rekao da je u toku izrada kataloga radnih mesta i da se u maju očekuje nastavak izrade platnih razreda.

Izvor: Danas

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*