До краја године још једна повишица просветарима

sindikat-678x382

Унија синдиката просветних радника Србије затражила је да се плате запосленима у просвети повећају за 10 одсто од 1. маја, док министар просвете Младен Шарчевић поручује да „постоји добра намера“ да образовање добије још једну повишицу до краја године.Он каже да не жели да лицитра, али да је такву најаву више пута изнео председник Србије Александар Вучић. Како је рекао, држава није ни маћеха, ни душманин, све што може она издваја, али да људи морају да схвате да је образовање, као и здравство, скупа категорија.

Руководство Уније синдиката просветних радника данас је одржало конференцију за новинаре испред зграде Министарства просвете, на којој су указали да нема социјалног дијалога и да их шест месеци нико није позвао на разговор. Јасна Јанковић, председница Уније, рекла је да од октобра немају информацију шта се дешава са платним разредима, нити знају шта ће бити са рационализацијом мреже школа, која треба да ступи од 1. септембра.

По завршетку конференције новинаре је примио министар просвете Младен Шарчевић, који је казао да је Унија могла да користи салу за састанке у Министарству. Он тврди да је апсолутно отворен за разговоре, да синдикати знају да у њему имају „сарадника и савезника“, те да су укључени у све што Министарство ради. Обе стране у једном су сагласне – што пре треба укинути Закон о забрани запошљавања у јавном сектору, како би се решио статус запослених на одређено време у просвети.

И док Унија тражи промену Посебног колективног уговора за запослене у основним, средњим школама и домовима ученика, Шарчевић сматра да је наш колективни одговор најбољи у Европи.

Звонимир Јовић из Уније каже да је било договорено да рад на изменама ПКУ почне до 1. марта, али да синдикат нико није позвао на разговоре.

– Били смо принуђени да два пута потпишемо продужење важења постојећег ПКУ. Унија има свој предлог новог ПКУ већ годину и по дана. Тражили смо топли оброк и регрес, признавање минулог рада код свих послодаваца, плаћање извођења више од четири наставна програма, да се колегама пред пензијом смањи броја часова, а да им се повећа неки други посао, попут обуке млађих колега. Наш предлог је и да се признају трошкови превоза ако се промени место пребивалишта, да се уведу редовни систематски прегледи за запослене у просвети…- навео је Јовић.

Унија је јуче затражила да се запосленима исплати по 25.000 динара за пет Светосавских награда, које предвиђа ПКУ, за шта је потребно 2,5 милијарди динара. Исти износ траже и на име остварених уштеда од збрињавања технолошких вишкова, као и да се административним радницима и домарима са четвртим степеном стручне спреме коригује садашњи коефицијент од 8,62 на 13,42 колико износи коефицијент четвртог степена у настави (а не да се дотирају до минималне цене рада).

– Такође захтевамо да се коефицијент шефа рачуноводства са шестим степеном од 13,73 коригује на 14,88 колико износи коефицијент шестог степена у настави – рекао је члан Председништва Уније Владимир Аџић.

Поводом захтева синдиката да се повећају плате координаторима електронских дневника за 10 одсто, министар је поручио да то треба да буде саставни део 40-часовне радне недеље.

У мају наставак израде платних разреда

Што се тиче платних разреда, Младен Шарчевић је рекао да је у току израда каталога радних места и да се у мају очекује наставак израде платних разреда.

Извор: Данас

Коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

*

code

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*