DRAMATIČAN APEL IZ PROSVETE: Preko PET HILjADA nastavnika ZARAŽENO i u izolaciji, tražimo HITAN prelazak na onlajn nastavu!

skolayt-1

Kriznom štabu za suzbijanje zarazne bolesti Covid-19 i Ministrastvu prosvete jutros je stiglo  dramatično saopštenje iz Unije sindikata prosvetnih radnima Srbije u kome se tvrdi da je trenutno u školama preko 5.000 zaposlenih zaraženih virusom i u izolaciji, a da se broj zaraženih đaka ne zna, jer nije izvršeno testiranje u većem obimu što bi evidentno pokazalo tek uznemirujuću  brojku, pa zato traže hitan pelazak svih škola u Srbiji na onlajn nastavu.

U ovom sopštenju Unije SPRS, kako navode, povodom dramatične situacije u školama Srbije obrazlažu trenutnu situaciju i predlažu jedino vidljivo rešenje:

“Predlog Unije SPRS o produžetku jesenjeg raspusta nije prihvaćen od nadležnih, pa sada imamo tešku situaciju u školama Srbije i polako klizimo ka slomu obrazovnog sistema, na šta je Unija SPRS upozorila još 16. novembra 2020. godine. Na osnovu podataka koje smo prikupili u školama Srbije, trenutno imamo preko 5.000 zaposlenih van sistema (zaraženi virusom i u izolaciji), a o broju zaražene dece da i ne govorimo, jer nije izvršeno testiranje dece u većem obimu što bi pokazalo veliku zaraženost i među njima. U ovom slučaju bi imali preko 2% ukupno zaraženih (zaposlenih u školama i učenika) po obrazovnoj ustanovi, što je preporuka Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja lokalnim samoupravama za prelazak na onlajn nastavu.

Na osnovu svega navedenog, Unija SPRS traži hitan prelazak na onlajn nastavu kako u osnovnim tako i u srednjim školama Srbije, tamo gde je situacija kritična. Poseban akcenat bi dali na opterećenost naših učitelja, koji od 1. septembra rade u duplim smenama sa dve grupe učenika, kao i sa učenicima koji masovno prelaze na onlajn nastavu.
Direktna pomoć zdravstvenom sistemu

Ovo smatramo vrlo opravdanim, jer podsećamo da je 17. marta 2020. godine pri donošenju vanrednog stanja u zemlji kompletan naš obrazovni sistem prešao na onlajn nastavu, a zaraženost u školama bila je u mnogo manjem obimu.

Nadamo se da će naš opravdani apel biti prihvaćen od nadležnih, na prvom mestu zbog zdravlja naših učenika, nastavnog, nenastavnog osoblja u školama i njihovih porodica, čime će se smanjiti širenje virusa a to će biti direktna pomoć zdravstvenom sistemu koji je inače prenapregnut”, piše u saopštenju upućenom Kriznom štabu i Ministarstvu prosvete koje je potpisao Zvonimir Jović, potpredsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, a u izjavi za Glas javnosti naveo je i  najnovije, upravo pristigle, podatke iz Vojvodine:

-Situacija je slična kao i u ostalim delovima Srbija, tako da u ovom trenutku imamo preko 1500 prosvetnih radnika koji su zaraženi korona virusom ili su u samoizolaciji. Sistem sve teže funkcioniše, jer je nemoguće organizovati nastavu zbog velikog broja odsutnih zaposlenih u školama. Sve više škola nam ispadaju iz procesa redovne nastave , evo od danas je to slućaj i sa  čuvenom zrenjaninskom Gimnazijom. Takođe, ni ovde se ne zna broj dece koja su zaražena, jer su testirana u malom broju, iznosi najnovije podatke Zvonko Jović za Glas javnosti.

(Glas javnosti)

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*