Dualno obrazovanje – rad za 35 din/h

Od nove školske godine dualno obrazovanje, koje je prethodnih godina delovalo u vidu pilot projekta, trebalo bi da uđe u rednovni sistem obrazovanja. Završen je nacrt Zakona o dualnom obrazovanju, a javne rasprave počele su u petak u Novom Sadu.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja navelo je da bi uvođenje dualnog obrazovanja rešilo problem kompanija koji se tiče nedostatka kvalifikovane radne snage, smanjilo nezaposlenost mladih ljudi do 25 godina, kao i troškove koje Ministarstvo izdvaja za stručno obrazovanje.“Šta je dobro što donosi ovaj Zakon? Donosi neku regulativu između poslodavaca i ustanova o načinu kako će se deca upućivati, koje obaveze ima poslodavac, koje obaveze ima škola i ono što uvodi, to je obaveza poslodavca da učenicima koji dolaze i rade, isplaćuje nadoknadu, isplaćuje putne troškove. Ono što ne valja u Zakonu, to je da se na ovaj način dobija vrlo jeftina radna snaga, koja košta 35 dinara njen rad po satu, tako da smatramo da je to moglo mnogo bolje da se uradi”, rekao je Zvonimir Jović, predsednik USPRV.
Jović smatra da obrazovanje u Srbiji ponovo luta. On podseća da je 2012. godine doneta Strategija obrazovanja u Srbiji za period do 2020, kojom je predviđen veći broj visokoobrazovanih kadrova, a dualnim obrazovanjem taj broj će biti smanjen, kaže Jović.

“Kad nemate privredu, kada nemate nekog ko bi to obučavao, decu, ko bi primao te učenike, Srbija vrlo malo može da postigne sa tim dualnim obrazovanjem. Iskreno, ja se plašim da će strane firme, strana preduzeća, pojedinci koji inače ne plaćaju ni svoje radnike, zloupotrebiti ovu decu, ali nadam se da će država adekvatno reagovati. Naravno, postavlja se uvek pitanje šta sa malom sredinom, šta školovati, za čega školovati. Mi imamo male gradove gde deca ekonomski ne mogu da podnesu da putuju u veliki grad, tamo nemamo mogućnosti da se uključe u dualno obrazovanje”, naveo je Jović.
Zakonom je predviđena kontrola dualnog obrazovanja, kako od strane prosvetne inspekcije, tako i od inspekcije za rad, pa učenici na obuci, neće biti pretnja zaposlenima u preduzeću, dodaje Jović.

“Ono što smo mi prilikom izrade ovog Zakona ukazivali na propuste, na potencijalne opasnosti, to je nasilje koje može da se javi prema deci, znači zlostavljanje i tako dalje. Mi smo na to ukazivali, a kako će se to regulisati zaista to mora država da se bavi time, odnosno Ministarstvo prosvete”, istakao je Jović.
Naredna javna rasprava biće 1. juna u Nišu, a treća, ujedno i završana biće održana 8. juna u Beogradu.

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*