EKONOMSKA ŠKOLA VRANjE: AGENCIJA predložila smenu Branka Trajkovića!

ekonomska vranje

Agencija za borbu protiv korupcije objavila je javnu preporuku za razrešenje Branka Trajkovića sa funkcije direktora Ekonomske škole u Vranju.

Protiv Trajkovića Agencija je pokrenula postupak po službenoj dužnosti, a zbog zapošljavanja njegove dve ćerke u školi na čijem se čelu nalazi.

Agencija je utvrdiila da je Branko Trajković, direktor Ekonomsko -trgovinske škole Vranje, postupio suprotno odredbama člana 27. i člana 32. stav 1. Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, na taj način što je 31. 12. 2010. godine sa svojom kćerkom Hristinom Trajković zaključio ugovor o radu broj 1057, na osnovu kojeg je imenovana zasnovala radni odnos na određeno vreme.

Trajković je zatim 21. aprila 2011. godine doneo odluku broj 378 kojom je, pored ostalih kandidata koji su ispunjavali uslove, Hristinu Trajković izabrao za prijem u radni odnos na neodređeno vreme, sa punim radnim vremenom, nakon čega je sa imenovanom zaključio ugovor o radu broj 450 od 24. 5. 2011. godine – piše u saopštenju Agencije.

Uz to kako je saopštila Agencija, Trajković je i sa svojom drugom ćerkom Jelenom Trajković zaključio ugovor o radu broj 343 od 6. marta 2013. godine, na osnovu kojeg je imenovana u Ekonomskoj školi zasnovala radni odnos na neodređeno vreme, „čime je interesno pogodovao povezanim licima i tako ugrozio poverenje građana u savesno i odgovorno vršenje javne funkcije“.

E, zbog svega ovoga Agencija je objavila preporuku za razrešenje Trajkovića sa funkcije direktora u Ekonomskoj školi.

Agencija za borbu protiv korupcije ocenila je, u dispozitivu rešenja, da je Trajković, kao funkcioner, bio dužan da izbegne sukob interesa, a kada je već zaključio ugovor o radu na određeno vreme i doneo odluke kojima je svoje kćerke izabrao za prijem u radni odnos na neodređeno vreme, bio je dužan da o sukobu interesa koji je u konkretnim situacijama imao pismeno obavesti Agenciju, što nije učinio, a što je utvrđeno proverom službene evidencije Agencije.

OK Radio je, jedini na jugu, pisao o ovoj čudnoj situaciji, ali je tada Trajković imao sasvim drugačije stavove od aktuelnih.

- Nisu zaposlene ni juče, a ni prekjuče, već pre sedam godina. Mlađa ćerka predaje ekonomsku grupu predmeta u školi, a starija je blagajnik.

U ovoj školi rade i deca ostalih profesora, i to je sasvim normalno.

Ja ih nisam zaposlio po svom nahođenju, već po stručnosti. Ne zapošljavam ni po liniji politike, ni po rodbinskoj liniji, nego po liniji stručnosti i kvaliteta – tvrdio je tada direktor Trajković, kao i da su za pomenuta radna mesta bili raspisani konkursi i dobijena odobrenja Ministarstva.

E sad, da li je to isto ministarstvo ili neko različito, ostaje da se vidi.

Preporuka Agencije nije obavezujuća, ali nije ni bez značaja. Do sada, Trajković se već 13 godina nalazi na čelu Ekonomske, najpre kao demokrata, pa član URS-a, i na kraju naprednjak.

Možda neka od stranaka, na primer SNS, pokaže koliko im je stalo do poštenja i pravilnog rada njihovih članova, starih ili novih, svejedno.

Ono što je još zanimljivije, odluke o zapošljavanju Trajkovićevih kćeri Agencija je proglasila za ništavne, pa će morati da bude raspisan novi konkurs za ta radna mesta.

OK Radio

8 komentara na EKONOMSKA ŠKOLA VRANjE: AGENCIJA predložila smenu Branka Trajkovića!

 1. Profesor kaže:

  Trajković mora da bude razrešen. Njemu je malo što je 13 godina direktor. Konkurs za radna mesta na kojima je primio čerke mora da se ponovi.

 2. Ljubisa kaže:

  Barabe, to je sve posledica sto NEMAMO OGRANICENJE MANDATA ZA DIREKTORE. Tom je jedini lek.

 3. ČIKA NASTAVNIK kaže:

  Blic je, svojevremeno, radio priču o nepotizmu te intervju sa jednim, još uvek aktuelnim, pirotskim direktorom, koji je odgovorio: „Na konkurs se javilo 11 kandidata, ali je moja snajka bila najbolja!“ :)
  Inače, taj direktor je zaposlio i svog sina i pola svoje familije. I nije se dogodilo ništa. Ama, baš ništa!
  Eno ga, čeka si penzijicu! :)

  Što pre shvatimo da je naše društvo na izdisaju, pre ćemo početi sa reanimacijom.
  Srpskoj prosveti ne treba reforma, nego metla!

  I sam sam prijavio korupciju i sukob interesa, u jednoj osnovnoj školi u Zaječaru.
  Odmah sam dobio kontraprijavu „da maltretiram decu, da ne radim svoj posao, da sam psihički bolesna osoba i da gledam devojčice“.
  Prijavu je uputila član Školskog odbora, čiji je muž mimo zabrane o zapošljavanju, zaposlen po hitnosti posla i, na inicijativu direktora, odmah postavljen za člana Saveta roditelja i koja je, zajedno sa svojim mužem, na narednoj sednici glasala za reizbor tog direktora.
  I sada mi sudi, isti taj direktor, kojeg sam prijavio za korupciju i presudiće mi, u to nema sumnje, skrooooz – pošteno i po hitnosti posla! :)

  Jedno od rešenja jeste, kako reče Ljubiša, ograničen broj mandata ( mislim da je i dva previše ), ali problem je mnogo kompleksniji.
  Decenijama se vrši negativna selekcija kadrova. U prosvetu su se uvukle kupljene diplome sa prištinskih i privatnih fakulteta.

  Evo, u Pirotu pravne predmete predaje neko, ko je „završio“ Privrednu akademiju iz Novog Sada“ ( sumnjam da zna gde mu se nalazi „fakultet“ ), a u Nišu, na Pravnom, nije mogao da položi ni Rimsko pravo.
  Dečko je član SPO, direktor kancelarije za mlade i nekoliko takvih čuda. Prima šest plata!

  Veliki problem je i to što školske uprave, lokalne i republičke inspekcije ne rade svoj posao. Oni, kad ih nešto pitate, nikada ni za šta nisu nadležni!
  Problem je i to što, pri ministarstvu, ima šest organa koji se bave evaluacijom udžbenika, a udžbenici puni pravopisnih, stilskih, gramatičkih i svakih drugih grešaka.
  Problem su doškolovane učiteljice i difovci na mestu direktora.
  I da ne nabrajam dalje…

  Problem su i oni, koji okreću glavu ili ćute. Oni, koji se ne solidarišu sa svojim kolegama i oni, koji u svojim mišijim rupama grickaju svoje parčence sira, srećni, što nisu lavovi!

 4. Lj kaže:

  U Nisu ima par takvih direktora koji zaposljavaju svoju decu, svastike, prije, …
  Ima i skole u kojoj rade sekretari sa tog privatnog fakulteta u Novom Sadu (OS Sveti Sava, ali joj tata pom. predsednika Apelacionog suda u Nisu, pa se sve moze pa i da peru krivicni dosuije bivseg direktora. Ovo je brate SRBIJA zemlja korupcije i nepostenja. Zemlja ruka ruku mije, ….)

 5. trajče kaže:

  Slažem se sa svim komentarima. Jadno je i strašno šta se sve radi i dešava u Srbiji a pogotovo u prosveti koja je spala na najniže grane. Katastrofa!!!

 6. uspesan covek i srecan kaže:

  pozdrav za db

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*