Fizičarima do trećine veće plate: Najava mera za popunjavanje deficitarnih mesta u školama

fizicarima1_620x0

Ministar prosvete Mladen Šarčević na sednici KONUS govorio o manjku kadrova u školama. Najavljene povišice i za matematičare i druge deficitarne profile . Stipendije studentima prirodnih nauka, kako bi radili u prosvetiNEMAMO dovoljno nastavnika matematike i fizike i mnoge škole imaju problem da obezbede ove predavače. Glavni razlog su male plate. Predložićemo da se od 1. septembra plate deficitarnim kadrovima u prosveti uvećaju do 30 odsto. Ovo je u sredu rekao ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević na sednici rektorskog saveta Konferencije univerziteta Srbije (KONUS).

Kao jednu od mera da se ovaj problem prevaziđe, ministar je naveo i stipendiranje studenata, ali i davanje drugih olakšica, poput smeštaja u studentski dom. Ti studenti, kada završe, bili bi u obavezi da rade u prosveti onoliko dugo koliko su primali stipendiju. Takođe bi, kaže ministar, trebalo uvesti i niz drugih mera koje bi omogućile da se ovaj problem prevaziđe.

- Studenti matematike, fizike ili informatike neće da rade u prosveti. Oni sebe vide u privredi, gde su plate mnogo veće – istakao je Šarčević.

Inače, problem nedostatka ovih profila već dugo muči prosvetni sistem. Prema infomacijama „Novosti“, u jednoj beogradskoj gimanziji celo prvo polugodište deca skoro da nisu ni imala časove matematike, a problem im je i latinski jezik, jer kada nastavnik ode na bolovanje nema ko da ga zameni, pošto na tržištu nema nastavnika latinskog. U školama nedostaju i nastavnici engleskog i nemačkog jezika.

Deficitarne predmete često predaju i studenti. Prema prošlogodišnjim podacima Ministarstva prosvete, nestručnih nastavnika u Srbiji bilo je oko 1.000 i oni su učili oko 27.000 osnovaca. Ti podaci su pokazali da ima 457 nestručnih nastavnika matematike, 239 fizike, 109 nastavnika informatike, 133 nastavnika nemačkog jezika i 48 nestručnih nastavnika engleskog jezika.

Nestručnim kadrovima smatraju se nastavnci koji nemaju potrebno obrazovanje, propisano pravilnicima Ministarstva prosvete. To, međutim, ne znači da oni nisu sposobni da, recimo, đacima petog razreda predaju matematiku, ali pravno i usko stručno gledano, nemaju formalne kompetencije.

Ministar Šarčević u sredu je rekao da će donošenje zakona o platnim razredima rešiti ovaj problem.

Na sednici, Gordana Vukelić, rektor Univerziteta Union, izabrana je za potpredsednicu KONUS-a.

SREDSTVA ZA 59 PROJEKATA

NA sednici KONUS, državni sekretar Vladimir Popović rekao je da je za nauku obezbeđeno 74,5 miliona evra i da će taj novac biti opredeljen uglavnom Fondu za nauku.

- Recenzija programa PROMIS, za mlade istraživače, završena je i rezultati će biti poznati u ponedeljak. Prihvaćeno je 59 projekata i na njih će otići devet miliona evra – rekao je Popović. – Poziv za program Ideje biće raspisan 11. marta, iznos za ovaj program je 24 miliona evra.

Izvor: Novosti

5 komentara na Fizičarima do trećine veće plate: Najava mera za popunjavanje deficitarnih mesta u školama

 1. ydravko kaže:

  Za deficitarne kadrove ne može da bude plata veća za 30 %. To bi bila diskriminacija ostalih nastavnika. To nema nigde u svetu. Jedino rešenje je povećanje plate nastavnicima tako da se studenti odlučuju da rade u prosveti. Sa ovakvim platama nema interesovanja. Minimalna plata treba da bud 1000 €

 2. Tamo neki kaže:

  Ima, u Americi npr, a i mnogim drugim drzavam, nastavnici maternjeg i matematike, fizike imaju bas za 30% vecu platu od ostalih.

 3. To je zakon ponunde i potražnje a ne diskriminacija.Inače, dve trećine „nastavnika“ fizike i matematike su nestručni: raznorazni inženjeri, tehnolozi, ekonomisti, učitelji, pa čak i ljudi sa srednjoškolskom spremom ulaze u razrede i koji sve znaju sem fizike i matematike, pedagogije i metodike – ali dobijaju istu platu kao diplomirani fizičar ili matematičar (e, za mene to je diskriminacija). I zbog takvih u srednje škole dolaze učenici koji za tri godine nisu rešili ni jedan zadatak iz fizike; ni digtronom ne znaju pomnožiti ili podeliti dva broja, itd.

  • Zlata kaže:

   I kada su smerovi elektronike i telekomunikacija diplomiranih inzenjera elektrotehnike u pitanju, takodje su nedostajuci kadrovi

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*