Formirana Kancelarija za dualno obrazovanje

shutterstock_680635891-1024x683

Vlada Srbije osnovala je Kancelariju za dualno obrazovanje i Nacionalni okvir kvalifikacija. Na taj način poslovi vezani za dualno obrazovanje i Nacionalni okvir kvalifikacije izmeštaju se iz delokruga Ministarstva prosvete.

Kako se navodi u uredbi o osnivanju ovoga tela, jedan od zadataka kancelarije biće praćenje stanja u vezi sa primenom propisa i drugih akata kojima se uređuje dualno obrazovanje, dualni model studija u visokom obrazovanju, Nacionalni okvir kvalifikacija Republike Srbije (NOKS) i unapređenje usklađenost, razvoja i funkcionisanja dualnog obrazovanja i NOKS-a.

Pored toga Kancelarija će se baviti povezivanjem javnog i privatnog sektora, učestvovanjem u pripremi strateških i planskih dokumenata, nacrta zakona, drugih propisa, izradom studijsko-analitičkih dokumenata i pripremom predloga za unapređivanje upisne politike.

U uredbi se navode i drugi zadaci Kancelarije uključujući praćenje rada javno priznatih organizatora aktivnosti obrazovanja odraslih, podrška ostvarivanju međunarodne saradnje i razvojnim inicijativama, planiranje, obezbeđivanje, utrošak i kontrolu budžetskih, donatorskih i kreditnih sredstava u oblasti dualnog obrazovanja, NOKS-a i celoživotnog učenja, iniciranje unapređivanje Jedinstvenog informacionog sistema prosvete u delu koji se odnosi na dualno obrazovanje i vaspitanje, celoživotno učenje i NOKS i njegovo povezivanje sa evropskim bazama podataka o kvalifikacijama…

Direktora Kancelarije imenuje Vlada na pet godina.

„Danom stupanja na snagu ove uredbe Kancelarija preuzima od Ministarstva prosvete, u delu obavljanja poslova dualnog obrazovanja i Nacionalnog okvira kvalifikacija, zaposlene, prava, obaveze, predmete, sredstva za rad i arhivu, potrebnu za vršenje poslova utvrđenih ovom uredbom“, stoji u Uredbi.

Izvor: Nova

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*