Gospodine Ministre…

Gospodine Ministre

Imamo neprijatnu dužnost da Vam ovim putem uručimo protest zbog odluke da Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja dodeli Svetosavsku nagradu za 2016. godinu Darku Glišiću, predsedniku opštine Ub .

U obrazloženju za izbor dobitnika Svetosavske nagrade, pod rednim brojem 16, kod kandidata Darka Glišića stoji:

„Opština Ub je, pored visoko profesionalne saradnje sa MPNTR, posredstvom Školske uprave Valjevo, doprinela afirmaciji obrazovanja i vaspitanja na svim nivoima, od predškolskog, preko osnovnoškolskog i srednjoškolskog do fakultetskog. Predsednik opštine se zalaže i sprovodi kontinuirano stipendiranje i podsticanje najboljih učenika, nastavnika i studenata. U ovoj opštini obezbeđuju se dodatna sredstva za poboljšanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja učenika, kako ulaganjem u infrastrukturu i opremu, tako i nagrađivanjem najboljih. Svojim proaktivnošću opština, i prvi čovek ove opštine utiču na negovanje srpskog jezika, istorije, kulture i običaja.“

Moramo da Vas podsetimo da još uvek važeći Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja propisuje u članu 159, stav 2, tačke 6 i 8, obavezu jedinice lokalne samouprave da finansira kapitalne izdatke i tekuće rashode svih državnih ustanova obrazovanja i vaspitanja na teritoriji jedinice lokalne samouprave. Obrazloženje Komisije da ova opština obezbeđuje dodatna sredstva za poboljšanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja tako što ulaže u infrastrukturu i opremu, nije ništa drugo nego davanje nagrade za nešto što ova opština, kao i sve druge jedinice lokalne samouprave ima obavezu da čini u smislu navedenog člana Zakona. Na veb sajtu opštine Ub, u informatorima za trošenje budžetskih sredstava nalaze se informacije o prenosu budžetskih sredstava za 8 osnovni i srednjih škola na teritoriji opštine, i kod svakog prenosa stoji: „redovna sredstva“. Dakle, nema ni reči o dodatnim sredstvima zbog kojih bi bila dodeljena nagrada.

Takođe moramo da primetimo da i deo u obrazloženju koji se tiče „kontinuiranog stipendiranja i podsticanja najboljih učenika, nastavnika i studenata“ nije ništa neuobičajeno i za druge lokalne samouprave. Na veb sajtu opštine Ub se može pročitati da je u budžetu opštine za 2016. godinu predviđeno 280.000, 00 dinara za nagrade učenicima srednjih škola, i 1.300.000,00 dinara za nagrade učenicima osnovnih škola, što uopšte nije neuobičajeno visok iznos zbog kojeg bi bila dodeljena nagrada.

Ne možemo a da se ne osvrnemo na činjenicu da je Komisija u slučaju opštine Ub dodelila nagradu nalogodavcu i izvršiocu budžeta kome je prebacivanje novčanih sredstava deo redovnog posla. Na taj posao je stupio voljom odbornika Skupštine opštine Ub, i prebacujući sredstva školama on ne čini ništa posebno što već nije odlučeno glasovima onih koji su ga izabrali i doneli odluku o budžetu opštine. Dakle, ako se već opština Ub ističe po visini dodatnih sredstava (iako ne znamo kojih) datih ustanovama obrazovanja i vaspitanja, onda je valjda Svetosavsku nagradu trebala da dobije opština Ub, a ne njen činovnik koji potpisuje naloge za prenos novca. Ako ste već personifikovali opštinu sa njenim predsednikom, zašto to nije urađeno sa dobitnikom Svetosavske nagrade pod rednim brojem 17, Naftnom industrijom Srbije? Zašto u tom slučaju generalni direktor Kiril Kravčenko nije dobitnik Svetosavske nagrade?

Takođe nam nije jasno kakve to „proaktivnosti“ sprovodi prvi čovek opštine Ub koje utiču na negovanje srpskog jezika, istorije, kulture i običaja. Na veb sajtu opštine ni o tome nema nikakvog traga, kao ni u sredstvima javnog informisanja.

Sa druge strane, Komisija je odbila predlog Unije sindikata prosvetnih radnika Vojvodine da Svetosavsku nagradu dobije Đura Mijatov, čovek koji je za 10 godina vrednim studentima dao gotovo 2.000.000,00 dinara sopstvenih sredstava. U tome je suštinska razlika između ove dvojice ljudi: Dobitnik Svetosavske nagrade Darko Glišić daje budžetska sredstva, a onaj koji je odbijen, Đura Mijatov, daje sopstvena sredstva.

Ostaje nam da se nadamo da će nakon svih Vaših izjava o depolitizaciji obrazovno-vaspitnih ustanova koje ste dali medijima proteklih nedelja,  doći vreme da Svetosavsku nagradu ne dobijaju državni činovnici kojima je finansiranje škola zakonski, redovan posao. Ostaje nam i da se nadamo da članovima Komisije prilikom odlučivanja ništa nije značila činjenica da je taj isti državni činovnik kum predsednika Vlade Republike Srbije i predsednik Izvršnog odbora Srpske napredne stranke. Ostaje nam da se nadamo da će Vaše izjave o depolitizaciji zaista biti sprovedene u delo.

Iz razloga što je naše obraćanje protesnog karaktera, ne možemo Vam ovom prilikom iskazati izraze našeg poštovanja.

3 komentara na Gospodine Ministre…

  1. Goran kaže:

    USPRV je u pravu!

  2. LJ kaže:

    SASVIM u pravu je Zvonimir Jovic

  3. Jadranka kaže:

    Hvala USPRV što su se obratili ministru ovim povodom! Zaista je sramna odluka da se ova nagrada dodeli g. Glišiću koji je mnogo više učinio da unazadi prosvetu u svojoj opštini postavljajući po političkoj liniji direktore škola koji su nedostojni tog mesta koliko i on ove nagrade.

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*