Haos U školama: Jedna Dvojka Briše I 10 „kečeva“!

Loše napisan pravilnik o ocenjivanju osnovaca doveo je nastavnike u situaciju da i onim učenicima koji tokom godine dobiju samo jednu dvojku, a ostale ocene u dnevniku su im jedinice, zaključuju prelazne ocene.

Sve veća nezainteresovanost za školu

Čak i kad se nastavnici usude da pored silnih kečeva i usamljene dvojke zaključe jedinicu, odeljensko veće ili prosvetni inspektor uglavnom tu ocenu promene u prelaznu. Pravilnik Ministarstva prosvete je počeo da se primenjuje od kraja 2011, a nezadovoljstvo nemoćnih prosvetara kulminiralo je na republičkom seminaru za nastavnike matematike održanom 12. januara ove godine, kada je više od 500 njih zatražilo da se pravilnik promeni.
- Vođene ovim pravilom, mnoge moje kolege tokom prošle godine nijednom đaku nisu zaključile jedinicu. Uopšte nije precizno definisano koje znanje je učenicima potrebno da bi dobili prelaznu ocenu. Glavna odredba o ocenjivanju kaže da zaključna ocena ne može biti manja od aritmetičke sredine svih ocena. Ako đak, recimo, ima devet jedinica i jednu dvojku, aritmetička sredina je 1,1, a kako pravilnik kaže da zaključna ocena ne može biti manja od ovoga, mi mu moramo zaključiti dvojku. Ako to ne učinimo mi, onda će dvojku dati odeljensko veće – priča za “Blic” Ljubiša Dinić, nastavnik matematike u OŠ “Ćele-kula” u Nišu i dodaje da su čak i od predstanika Ministarstva prosvete na seminaru dobili signal da tako postupaju.

Izvor Blic

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*