Hemičarka nestručna za hemiju

hemicarka

Nastavnici ssš „4. juli“ u Vrbasu, posle devet godina rada, oduzet školski predmet. Zvanje osporeno na osnovu anonimne prijave inspekciji

NASTAVNICA u Srednjoj stručnoj školi „4. juli“ u Vrbasu Biljana Zeremski Brankov posle devet godina rada u ovoj ustanovi iznenada je izgubila posao kao predavač hemije. Njoj je osporeno pravo da predaje ovaj predmet sa obrazloženjem da njeno zvanje „diplomirani hemičar – biohemija“ ne postoji u Pravilniku o stepenu i vrsti obrazovanja nastavnika zaposlenih u srednjim stručnim školama. Sa punog fonda časova Biljana je spala na 27 odsto, ili četiri časa nedeljno, i to premeštanjem na radno mesto nastavnika biohemije i sirovina za farmaceutske proizvode na smeru za tehničara za industrijsko-farmaceutsku tehnologiju.

- Primljena sam 2008. u ovu školu regularno, putem konkursa, sa završenim Prirodno-matematičkim fakultetom, i nije bilo nikakvih problema do kraja novembra 2017. godine, kad su mi oduzeti svi časovi iz hemije. Bio je to veliki šok, pogotovo što imam troje male dece, a suprug mi je nezaposlen – ističe Biljana.

Ona objašnjava da je izgubila dosadašnji posao na osnovu anonimne prijave podnete pokrajinskoj prosvetnoj inspekciji da njeno zvanje nije obuhvaćeno pravilnikom o potrebnoj stručnosti.

- Smer koji sam završila nije unet u pravilnik nečijim propustom. Obratila sam se Zavodu za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja Srbije, koji je uporedio studijski program na PMF i nastavni plan i program predmeta koji sam držala u školi, i zaključio da mogu da predajem hemiju – navodi Biljana.

Međutim, pokrajinska inspekcija, shodno proceduri, sačekaće sa odlukom o njenom povratku na mesto nastavnika hemije, dok se stručno mišljenje republičkog zavoda zvanično ne objavi u „Prosvetnom glasniku Srbije“. To otvara drugu zamku, jer, kako je predočeno, može trajati tri ili šest meseci, pa i duže.

Naime, na Biljanino mesto primljen je, na dva meseca, profesor hemije sa NSZ, a inspekcija je naložila da škola posle toga raspiše konkurs za predavača hemije na neodređeno vreme. To predstavlja opasnost da Biljana ne stigne da se prijavi na konkurs, pa bi ona, koja je stekla i licencu za profesora, definitivno izgubila posao.

Asistentkinja pri vežbama iz hemije u SSŠ „4. juli“ Ljiljana Seratlić kaže da je boli užasna nepravda naneta nastavnici koja je besprekorno radila svoj posao.

- Apsurdno je da, prema pravilniku, hemiju mogu da predaju tehnolozi, a ne može ona – ogorčena je koleginica Ljiljana.

DIREKTORKA: BIĆE SVE U REDU

DIREKTORKA SSŠ „4. juli“ Anica Vujadinović Gračanin rekla je da se mora sačekati da stručna sprema dosadašnje nastavnice hemije bude uvedena u pravilnik, „jer on ne može da se menja od slučaja do slučaja, nego kad se registruje više takvih situacija“. Na primedbu da bi konkurs za predavača hemije ipak mogao da istekne pre nego što se obrazovni profil nastavnice ozvaniči, direktorka je kratko odgovorila: „Biće sve u redu“.

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*