Хемичарка нестручна за хемију

hemicarka

Наставници ссш „4. јули“ у Врбасу, после девет година рада, одузет школски предмет. Звање оспорено на основу анонимне пријаве инспекцији

НАСТАВНИЦА у Средњој стручној школи „4. јули“ у Врбасу Биљана Зеремски Бранков после девет година рада у овој установи изненада је изгубила посао као предавач хемије. Њој је оспорено право да предаје овај предмет са образложењем да њено звање „дипломирани хемичар – биохемија“ не постоји у Правилнику о степену и врсти образовања наставника запослених у средњим стручним школама. Са пуног фонда часова Биљана је спала на 27 одсто, или четири часа недељно, и то премештањем на радно место наставника биохемије и сировина за фармацеутске производе на смеру за техничара за индустријско-фармацеутску технологију.

- Примљена сам 2008. у ову школу регуларно, путем конкурса, са завршеним Природно-математичким факултетом, и није било никаквих проблема до краја новембра 2017. године, кад су ми одузети сви часови из хемије. Био је то велики шок, поготово што имам троје мале деце, а супруг ми је незапослен – истиче Биљана.

Она објашњава да је изгубила досадашњи посао на основу анонимне пријаве поднете покрајинској просветној инспекцији да њено звање није обухваћено правилником о потребној стручности.

- Смер који сам завршила није унет у правилник нечијим пропустом. Обратила сам се Заводу за унапређивање образовања и васпитања Србије, који је упоредио студијски програм на ПМФ и наставни план и програм предмета који сам држала у школи, и закључио да могу да предајем хемију – наводи Биљана.

Међутим, покрајинска инспекција, сходно процедури, сачекаће са одлуком о њеном повратку на место наставника хемије, док се стручно мишљење републичког завода званично не објави у „Просветном гласнику Србије“. То отвара другу замку, јер, како је предочено, може трајати три или шест месеци, па и дуже.

Наиме, на Биљанино место примљен је, на два месеца, професор хемије са НСЗ, а инспекција је наложила да школа после тога распише конкурс за предавача хемије на неодређено време. То представља опасност да Биљана не стигне да се пријави на конкурс, па би она, која је стекла и лиценцу за професора, дефинитивно изгубила посао.

Асистенткиња при вежбама из хемије у ССШ „4. јули“ Љиљана Сератлић каже да је боли ужасна неправда нанета наставници која је беспрекорно радила свој посао.

- Апсурдно је да, према правилнику, хемију могу да предају технолози, а не може она – огорчена је колегиница Љиљана.

ДИРЕКТОРКА: БИЋЕ СВЕ У РЕДУ

ДИРЕКТОРКА ССШ „4. јули“ Аница Вујадиновић Грачанин рекла је да се мора сачекати да стручна спрема досадашње наставнице хемије буде уведена у правилник, „јер он не може да се мења од случаја до случаја, него кад се региструје више таквих ситуација“. На примедбу да би конкурс за предавача хемије ипак могао да истекне пре него што се образовни профил наставнице озваничи, директорка је кратко одговорила: „Биће све у реду“.

Коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

*

code

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*