I najbolji direktori škola pali na ispitu za licencu

sarcevic-678x381

Uvođenje ispita za licencu je korak na profesionalizaciji i depolitizaciji rukovođenja obrazovnim ustanovama, izjavio je danas ministar prosvete Mladen Šarčević.

On je rekao da ispit nije formalnost, ilustrujući to podatkom da skoro trećina direktora koji su ga dosad polagali nisu prošli, a reč je o rukovodiocima obrazovnih ustanova koje su u postupku eksterne evaluacije ocenjene najvećom ocenom.

– To ne znači da su oni loši direktori već da su neozbiljno shvatili ispit za licencu. Oni su morali da pokažu da poseduju set znanja i veština u oblasti pedagoškog rada, menadžmenta i poznavanja prava. Za direktore koji su lošije ocenjeni u eksternoj evaluaciji ispit će biti još teži, što znači da onaj ko hoće da bude direktor škole ne može površno da se sprema – rekao je Šarčević, napominjući da je unapređenje vaspitno-obrazovnog rada u ustanovi najvažniji zadatak direktora škole.

Ministar je najavio da će od juna biti omogućeno i drugim zaposlenim u obrazovanju koji trenutno nisu na funkciji direktora, a žele da konkurišu u budućnosti, da se prijave za obuku i polaganje ispita za licencu. On je istakao da već u januaru slede pripremne aktivnosti za naredni ciklus eksterne evaluacije, koji počinje od septembra naredne godine. Šarčević je rekao da će posebno insistirati na oblasti kvaliteta koja se odnosi na etos.

Govoreći o planovima u narednoj godini, ministar je najavio uvođenje jednosmenskog rada u 100 škola u Srbiji, donošenje nove mreže škola do 19. marta 2019 i Zakona o finansiranju visokog obrazovanja. Šarčević je rekao da je zadovoljan onim što je dosad urađeno u resoru obrazovanja i da se nije moglo više. Najmanje je zadovoljan načinom na koji može da organizuje rad Ministarstva, jer ga, kako je naveo, sprečavaju propisi, kao i vaspitnom funkcijom škole.

Izvor: Danas

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*