I škole u Zrenjaninu sutra u štrajku – časovi 30 minuta

elektrotehnicka-skola-nikola-tesla-zrenjanin

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije održaće sutra, prvog dana nove školske godine, štrajk u vidu skraćenih časova od po 30 minuta, u obe smene. Sindikat prosvetnih radnika Banata koji je članica Unije, realizovaće štrajk u svih 36 škola-članica na teritoriji Grada Zrenjanina. Pored toga, istog dana u podne biće održan protest prosvetara ispred prostorija Školske uprave.
Kako kažu u Sindikatu prosvetnih radnika Banata, postoji više zahteva. Pre svega da se povuče po njima sporni zakon o zaposlenima u javnom sektoru, jer, kako kažu, „nije povoljan po prosvetne radnike i ne rešava probleme koje imaju“. Drugim zahtevom štrajkači traže da se popravi materijalni položaj prosvetnih radnika, odnosno da se sa Vladom Srbije potpiše protokol kojim bi se sadašnji položaj popravio. Treći zahtev je da se povuku preporuke ministra koje, kažu, dovode do toga da se povećava broj tehnoloških viškova.

-Zakon o platama u javnom sektoru ne poboljšava materijalni položaj prosvetnih radnika, a na to se Vlada Srbije obavezala još 2015. godine kada je sa sindikatima potpisala sporazum o rešavanju spornih pitanja. U tom sporazumu je pisalo da će se doneti zakon kojim se regulišu plate u javnom sektoru i da će se on primenjivati od 1.1.2016. godine. Jedan deo tog zakona je donet, drugi deo se donosi sada, međutim on ne rešava ništa bolje za prosvetne radnike. Tim zakonom je predviđeno da plate ostanu zamrznute na nivou na kom se sada nalaze. Naše plate su sada 17% ispod republičkog proseka. Smatramo da u onim organizacijama u kojima ima toliko visokoobrazovanih stručnjaka, ta plata treba da bude znatno veća. Prosek u prosveti je preko 75-80% visokoobrazovanog kadra, i takva plata koja se isplaćuje je nešto što je sramno. Od 100 delatnosti za koje se vodi prosečna zarada, prosveta se nalazi na 53. mestu, i smatram da je to velika sramota za državu u kojoj živimo, kaže predsednik Sindikata prosvetnih radnika Banata u Zrenjaninu, Zvonimir Jović.

Izvor: ilovezrenjanin.com

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*