Ili platni razredi ili povišica od deset posto

510x320_38607-učionica
Drugo polugodište prošle nedelje u školama u Vojvodini, a ove sedmice i u ostatku Republike, počelo je normalno, iako sindikati prosvetnih radnika još nisu potpisali protokol s Vladom. Podsetimo, pre Nove godine su sva četiri reprezentativna sindikata odbila da potpišu ponuđeni protokol pa je dogovoreno da svoje predloge dostave resornim ministarstvima odmah posle Božića.U tom predlogu, iza kojeg stoje tri organizacije – Unija sindikata prosvetnih radnika, Sindikat obrazovanja Srbije i „Nezavisnost“ – prosvetari traže da budu uključeni u rad komisije koja će predložiti uvođenje platnih razreda za zaposlene u obrazovanju i da taj zakon bude donet do 30. juna. Ukoliko tokom ove godine ne bude uspostavljen sistem platnih razreda, sindikati zahtevaju povećanje koeficijenata u obrazovanju od deset posto i povećanje dodatka za razredno starešinstvo na sedam odsto. Od Vlade se traži i da do 31. marta isplati otpremnine prosvetarima koji su penzionisani u prethodne dve godine kao i da garantuje redovnu isplatu zarada u prosveti tokom ove godine.

Iako ima gotovo identične zahteve, Sindikat radnika u prosveti Srbije formulisao je zaseban predlog protokola, u kojem traži uvođenje platnih razreda ne samo u obrazovanju već i u kulturi, zdravstvu, socijalnoj zaštiti, državnoj upravi i lokalnoj samoupravi, policiji, pravosuđu, vojsci i drugim korisnicima buyeta. Taj sindikat je dao rok Vladi do kraja februara da isplati otpremnine penzionisanim prosvetarima, ali i da obezbedi novac za troškove škola po pravosnažnim sudskim presudama.

I mada su na poslednjem dogovoru predstavnici Vlade obećali da će najkasnije do 30. juna utvrditi predlog zakona kojima će se uvesti platni razredi za sve zaposlene u javnom sektoru, uključujući i obrazovanje, te da će u definisanje predloga tog zakona biti uključeni i sindikati obrazovanja, da će Vlada garantovati redovnu isplatu zarada u prosveti tokom ove godine i da će zaposleni penzionisani tokom 2012. i 2013. otpremnine dobiti najkasnije do 31. marta, Unija sindikata prosvetnih radnika, Sindikat obrazovanja Srbije i „Nezavisnost“ insistiraju na tome da se Vlada protokolom obaveže na to da će zaposlenima u obrazovanju povećati koeficijente deset posto i razredno starešinstvo na sedam odsto ako se u 2014. ne uspostavi sistem platnih razreda, te je Protokol još uvek bez potpisa.

Izvor Dnevnik

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*