Informatika obavezna za osnovce

Računarski kabinet - OŠ Ognjen Prica

Informatika i računarstvo bi od naredne školske godine trebalo da bude obavezan predmet od petog do osmog razreda osnovne škole, sa ukupnim godišnjim fondom od 30 časova. Nastava tog predmeta bi bila realizovana kroz takozvani „klizni raspored“, odnosno ravnomerno raspoređene dvočase tokom 15 nastavnih nedelja.

Zbog uvođenja informatike, svi ostali nastavni predmeti bi u rasporedu časova imali jednu nedelju manje, ali te časove đaci ne bi gubili već bi se realizovali kroz projektnu, tematsku nastavu ili u digitalnom okruženju.

Ovo je deo predloga za revidiranje i osavremenjivanje informatičkih sadržaja u osnovnoj školi, koje je pripremila radna grupa Ministarstva prosvete, a o njemu će konačnu reč dati članovi Nacionalnog prosvetnog saveta na sednici 7. juna. Predlog Ministarstva juče je prosleđen NPS-u, potvrdila je za Danas Snežana Marković, pomoćnica ministra prosvete za srednje obrazovanje, inače koordinatorka radne grupe.

Zbog uvođenja informatike i računarstva kao obaveznog, postojeći izborni predmet istog naziva bi se ukinuo, dok bi tehničko i informatičko obrazovanje (TIO) postalo tehničko obrazovanje, sa nešto drugačijim sadržajima.

- Naime, iz TIO su izvučeni informatički sadržaji koji se tiču digitalnih kompetencija i programiranja, ali je ostala primena informatike u tehnici. Povećan je broj časova praktične nastave, dodata je robotika i još jedna tema koja je u Evropi prioritet, a to je preduzetništvo. Broj časova novog predmeta, za koji je predloženo da se zove tehničko obrazovanje, ostaće isti kao sadašnjeg TIO, s tim što je predviđena drugačija realizacija nastave. U petom i šestom razredu učenici bi, kao i dosad, imali dva časa nedeljno, a u sedmom i osmom po jedan u rasporedu plus 30 časova koji bi se realizovali kroz „klizni“ raspored, na isti način kao i informatika. Zbog toga bi školska godina u sedmom i osmom razredu bila produžena za nedelju dana – objašnjava Markovićeva, napominjući da „klizni“ raspored nije novina i da se na taj način izvodi informatika u gimnazijama još od 1996. godine.

Ona dodaje da predloženo rešenje „možda nije idealno, ali je u ovom trenutku jedino moguće“, s obzirom na zakonsko ograničenje broja časova i naglašava da „budućnost ne može da čeka“, te da „niko nema pravo da učenicima uskrati da budu digitalno pismeni“. Istraživanje koje je uradio Institut za psihologiju, u okviru pomenute inicijative za revidiranje informatičkih sadržaja, pokazalo je da su digitalne kompetencije učenika osmog razreda veoma niske.

Radna grupa predložila je još nekoliko novina. Program izbornog predmeta od igračke do računara u nižim razredima osnovne škole je osavremenjen, a pripremljeno je stručno uputstvo za učitelje kako da se teme koje razvijaju algoritamski način mišljenja integrišu u sve nastavne predmete. Đaci od prvog do četvrtog razreda takođe bi morali da nauče već kod učiteljice kako bezbedno da koriste tehnologije.

Što se tiče gimnazijskog programa, i on je osavremenjen i delimično izmenjen, jer je uočeno da se sadržaji u prvom i drugom razredu preklapaju sa onim koje su đaci učili na TIO u osnovnoj školi. U pomenuta dva razreda po 20 časova je predviđeno za uvod u programiranje, kako bi gimnazijalci bili što bolje pripremljeni za ono što im sledi u trećoj godini.

Predlog za revidiranje informatičkih sadržaja od starta je izazvao negodovanje nastavnika TIO, koji smatraju da taj predmet treba da ostane jedinstven i to sa postojećim fondom od dva časa nedeljno.

Nema otpuštanja, ni zapošljavanja

Snežana Marković napominje da će nastavnici TIO, kao i oni koji su predavali informatiku kao izborni predmet nastaviti da rade, jer imaju informatičke kompetencije da bi mogli da predaju nov predmet informatika i računarstvo. Analiza Ministarstva prosvete je pokazala da u ukupnom zbiru za ova dva predmeta ostaje isti broj nastavnika. Eventualno će biti potrebe da se neki nastavnici TIO delom norme opredele da predaju tehničko, a delom informatiku ili da budu preuzeti u drugu školu. Ali neće biti ni otpuštanja, niti novih zapošljavanja, poručuje Markovićeva.

Izvor: Danas

3 komentara na Informatika obavezna za osnovce

 1. Profa kaže:

  i kako bi onda izgledao fond informaticara??

 2. Miroslav kaže:

  Stručnjaci iz Informatike „kroje“ plan za Tehničko !?!?!?

  Srbija Brale !!! Idemo Vučko, zajaši još jače, ovde ionako hebe lud zbunjnog od vajkada

 3. Ljubisa kaže:

  Koji genije je razmatrao ovaj KLIZNI raspored.
  Kako to ostvariti u skolama koje imaju 16 odeljenja (a po novom Pravilniku to je minimalni broj odeljenja za samostalnu skolu; to je sindikat pozdravio jer nemaju viziju sta se iza krivine krije, a mozda i cuvaju svoje direktore). Kako da se u taj raspored ugrade nastavnici koji rade u dve ili vise skola i koji jednog dana imaju nastavu u dve ili vise skola npr u OS i srednju skolu.
  Markovicka pravi samo za dobrobit za SVOJ LOBI.
  STO JE NAJGORE, opet se ne postuje NALOG Zastitnika gradjana SMANJITI NEDELJNE OBAVEZE UCENIKA NA ZAKONSKO DOZVOLJEN MAKSIMUM 28 CASOVA NEDELJNO.(Moram primetiti da se NAMERNO ZABORAVLJA odeljenjski cas koji ima sadrzaj vaspitanja i to je cas koji je sustinski u vapitnoj kategoriji najbitniji)
  Ovaj predlog je sramota za Verbica i Markovicku. Mozda i to namerno rade, da smeste NPS i predsedniku NPS da nsiu ONI postovali zakonske odredbe i preporuku Zastitnika gradjana.

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*